Transkranial Doğru Akımla Terapi Cihazı Yaşama Sevinci Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezinde kullanılan Elektro teknolojik Psikiyatrik Tedavi Cihazlarından birisidir. Türkiye’de çok az merkezde bulunmaktadır. Psikiyatrik ilaç kullanmak istemeyen hastalarda, ilaca yanıt vermeyen hastalarda kombinasyon tedavisinde, hamilelerde ve lohusalarda, hamile kalma olasılığı bulunan hastalarda güvenle kullanılır. Envanterimizde bulunan diğer elektroteknolojik Psikiyatrik tedavi cihazları NEUROCES, BİOREZONANS ve TMS(Transkraniyal Manyetik Stimülasyon) dur.

Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı (TDCS), beynin belirli kısımlarını uyarmak için doğrudan ve çok düşük miliamper dozunda elektrik stimülasyonlarını kullanan, invazif olmayan, ağrısız bir beyin uyarımı uygulamasıdır. Mikro uyarım tedavisi olarak da bilinen tDCS, birçok nöropsikiyatrik vakalarda tedavi amaçlı uygulanır. TDCS ile hedeflenen beyin alanlarında nöropsikolojik ve psikofizyolojik değişimler olur. Saygın bilim otoriteleri tarafından yapılan birçok çalışmada Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı yönteminin kognitif becerileri geliştirdiği, hafızayı güçlendirdiği, yeni bilgileri daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabildiği, problem çözme becerilerini geliştirebileceği ve el-göz koordinasyonu yanıt sürelerini artırabileceği gözlenmektedir. TDCS cihazı ile alın bölgesine yerleştirilen ve nöronal aktiviteyi modüle eden iki elektrottan verilen sabit ve düşük yoğunluklu bir akım ile beyin uyarılır. TDCS uygulaması ile insan beyninin dış kabuğundaki bazı elektriksel aktivitelerinin canlanması ya da bazı aktivitelerin bastırılması mümkün olur.

TDCS yöntemi, ilk olarak beyin zedelenmeleri ve majör depresif bozukluklar gibi psikiyatrik vakalarda yardımcı tedavi olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise otizmden felce, obeziteden gelişimsel bozukluklara, afaziden (konuşma yitimi) atletik performans geliştirmeye hatta atletik performans artırımına kadar çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. TDCS, depresyon, akut ve kronik ağrılar, beyin hasarı, beyin damarı tıkanması, demans, inme sonrası rehabilitasyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm, madde, bağımlılığı, alkol bağımlılığı başta olmak üzere tüm bağımlılıklar, migren, anoreksiya, gelişim bozuklukları, afazi, atletik performans arttırma ve diğer bazı nörolojik ve psikiyatrik durumların tedavisinde kullanılmaktadır.

Ayrıca yapılan çalışmalar, TDCS uygulamasının hafızayı güçlendirdiğini, yeni bilgileri öğrenmenin daha hızlı olduğunu, problem çözme becerilerini geliştirdiğini ve el-göz koordinasyonu yanıt sürelerini artırabileceğini göstermektedir.

TDCS hakkında daha detaylı ve ayrıntılı bilgi yukarıdaki iletişim numaramızdan ya da internetten brannitica.com. Sitesinden alınabilir. Gelecek salı yeni bir yazıda görüşmek üzere…