Türkiye’de eğitimde yapay zeka ve dijital teknolojilerin etkin kullanımı için güçlü altyapı, öğretmen eğitimi ve güvenli erişim sağlanması gerekmektedir. Ayrıca, uluslararası iş birlikleri ve yerli teknolojilerin geliştirilmesiyle, eğitim sisteminin ulusal ve uluslararası rekabet gücü artırılabilir.
Geçtiğimiz hafta ele aldığım, “Gelecek Yapay Zeka İle Şekilleniyor: Eğitim” konusunda biraz daha detay vermek isterim. Eğitimde Türkiye’nin altyapı ihtiyaçları ve yapılması gerekenler var. Eğitimde yapay zeka ve dijital teknolojilere geçiş konusunda sıkıntılar devam ediyor. Bunlar ise özellikle en çok kullandığımız internet konusudur. Güçlü bir altyapıya ihtiyaç vardır. Türkiye’nin özellikle kırsal bölgelerde internet erişimini artırmamız gerekiyor. Dijital cihazlara erişimin kolaylaştırılması için öğretmenlerin de bu teknolojilere uyum sağlayabilmesi açısından eğitim programları oluşturulması gereklidir.
Etkin Teknolojik Eğitim Araçları
Milli Eğitim Bakanlığı, teknolojiyi eğitimde daha etkin kullanabilmesi için uzun vadeli planlar yapması gerekmektedir. Bir ara özel firmalarla birlikte tablet dağıtımı gerçekleştirdi. Ama bu çok uzu sürmedi. Ama sınıflara kurulan akıllı tahtalar ise bir süre sonra sorunları da beraberinde getirdi. Şu anda sınıf içinde kullanılan akıllı tahtaların ömürleri bitmek üzeredir. Örneğin, eğitim platformları Türkiye için özel, milli bir dijital eğitim platformu geliştiriliyor. Ama etkin kullanıma geçilemedi. Çünkü içerik oluşturma ve erişim konusunda sorunlar mevcut.
Güvenli Erişim
Yapay zeka teknolojisinin eğitimde kullanılması oldukça güzel geliyor. Ancak bu noktada çocukların ve öğretmenlerin güvenliği de devreye girmektedir. Öğrencilerin verilerinin gizliliği ve güvenliği sağlanması gerekir. Çocukların kişisel verileri yalnızca eğitim amacıyla kullanılması gerekir. Bu noktada kullanılacak olan cihazlarda katı güvenlik kuralları uygulanmalıdır. Yapay zeka destekli olan cihazların kullanımında mutlaka düzenli seminerler ve online eğitimler düzenlenmelidir. Her güncel durumda bu konu hakkında bilgilendirme yapılmalıdır.
Eğitimde İş Birlikleri
Türkiye, eğitimde teknolojiyi daha etkin kullanabilmesi için uluslararası iş birliklerine açık halde bulunmalıdır. Dünyadaki teknolojik gelişmelere açık olması ile birlikte her konuyu yakından takip edebilir ve de bu konuda aslında bakıldığında çok çok rahat erişimimiz mevcuttur. Örnek vermek gerekirse bu konuda eğitim içerisinde teknolojiye yakından dahil olan ülkeler Finlandiya, Güney Kore ve Singapur’da yapay zeka kullanımı şimdiden başarılı oldular. Bilgi paylaşımı yapılıyor ve her an iletişim halinde güncel kalabiliyorlar. Eğer Türkiye’de bu işe dahil olursa yüzde 50 bir adım daha eğitimde önde kalabiliriz. Yerli teknoloji konusunda iyi ivme kazanan bir ülke olduğumuza bakarsak yerli yazılım geliştirme konusunda dışa bağımlılığı azaltabiliriz. Yerli yapay zeka yazılımları geliştirme yatırımlarını da arttırırız.
Bir Adım İleriye Taşınırız
Türkiye’nin eğitim sisteminde teknolojilerinin etkili kullanımı sadece bireysel başarıları değil aynı zamanda ulusal ve uluslararası rekabet gücünü de arttırabiliriz. Devlette, özel sektörde ve eğitimcilerde el ele verirse Türkiye’ye güçlü ve bilinçli bireyler oluştururuz.
Her zaman dediğim gibi ne kadar teknoloji ile iç içe olsak da kağıt, kalem ve kitapları hayatımızdan asla çıkarmayalım. Bunun yerini korurken teknoloji bu geleneksel araçları tamamlayıcı bir unsur olarak kalmalıdır. Geçmişte bu kadar enerji yokken yine enerjisiz kalabiliriz….
Türkiye’nin geleceği için daha net bir vizyon çizebilir.