"İnsanın gözü bildiği ve anladığı şeyi görür... Ancak daha derin bilgi ve kültürün bize gösterdiği birçok şeyi, önümüzde durduğu halde yıllarca görmemiş olabiliriz." Ve Mevlev...

"İnsanın gözü bildiği ve anladığı şeyi görür... Ancak daha derin bilgi ve kültürün bize gösterdiği birçok şeyi, önümüzde durduğu halde yıllarca görmemiş olabiliriz." Ve Mevlevi felsefesidir; Neyi arıyorsan, sen o'sundur.

Yıl 1905.Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Theodore Roosevelt, kızılderililerin şikayetleri üzerine bir toplantı düzenler.

Kızılderili şefleri trenle New York'a getirilir.

Bir heyet kendilerini karşılar.

Konuklari toplantı öncesi kenti gezdirmeye başlar.

Sokaklardaki insan seli, arabaların, iş makinalarının gürültüsü kızılderilileri şaşırtır.

O sirada .. Oglala Lakhotaları'nın şefi ve şamanı Hehaka Sapa (Kara Geyik) bir Ağustos böceğinin şarkısını duyduğunu söyler.

Yanındaki diğer reisler onaylar. Ama beyaz adamlar inanmazlar, kentte Ağustos böceğinin olmayacağını, olsa bile bu gürültüde duyulamayacağım söylerler. Saman Kara Geyik ısrar edince, araba durdurulur. İnerler, önde Kara Geyik, arkada ev sahibi beyazlar ileridei parka giderler  ve bir ağaçta Ağustos böceğini görürler. Amerikalılar şaşkındır.

"Olamaz" derler, "Sende doğaüstü güçler var."" Hayır" der Karageyik,

"Ağustos böceğini duymak için doğaüstü güce ihtiyaç yok."

Amerikalılar, "O zaman biz niye duymadık." derler. Kara Geyik cebinden metal 50 sent çıkarır, kaldırımda yürüyen insanların arasına yuvarlar.

Bir anda herkes "acaba benden mi düştü." diye paraya bakmaya başlarlar.

Kara Geyik yanındakilere sorar.

"Anladınız mı?"

"Anlamadık" derler.

Anlatır.

"Bir insan için önemli olan nelere değer verdiğidir.. Çünkü her şeyi ona göre duyar, ona göre görür ve ona göre hisseder.. Siz doğaya değer verseydiniz, Ağustos böceğinin şarkısını duyardınız."

 "Bilinen bir kızılderili hikayesidir bu..

Kıssadan hissedir..

Şimdi sorun kendinize..

Neye değer veriyorsunuz?

Neyi görüyor, neyi duyuyorsunuz?

Bozuk paranın sesini mi?

Ağustos böceklerinin türküsünü mü?"

 Güç ve kudret parada değil, Ağustos böceğinin sesini duyan yürekte.!!! (01.04.2023)