Mehmet Fesa bey 1878'de istanbul'da doğmuştur. Liseyi galatasaray'da okuyup  sonra harp okulu'na girmiştir. 10 yıl boyunca erzincan ve istanbul'da süvari olarak görev yap...

Mehmet Fesa bey 1878'de istanbul'da doğmuştur. Liseyi galatasaray'da okuyup  sonra harp okulu'na girmiştir. 10 yıl boyunca erzincan ve istanbul'da süvari olarak görev yapmıştır. Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte türk hava kuvvetleri'nin kurulmasına başlanılmıştır. farklı sınıflardan askerler pilot alım başvuruları açılmış. Fesa girdiği bu başvuruyu birincilikle kazanarak Fransa'ya uçuş eğitimine gönderilmiştir. Yaklaşık 8 aylık eğitimin ardından mezun olmuştur. ilk sertifikalı türk pilotu olmuştur. Birinci dünya savaşın'da doğu cephesi'nde görevlendirilmiştir. Burada başına talihsiz bir olay gelir. Doğu cephesine gitmek için bindiği gemi karadeniz'de ruslar tarafından batırılmış ve  ruslar tarafından esir alınır. Sibirya'ya esir kamplarına götürülür. Ağır kış şartlarında zorla çalıştırılır. Bolşevik isyanın'da firar eder.  Moskova'da fakir taklidi yaparak dilencilik yapar. Halit paşa'nın başkanlığını yaptığı türk askeri heyetini görünce gider kendini tanıtır. Heyetin sekreterlik görevini yaptıktan sonra kırım üzerinden yelken ile türkiye'ye tekrar geri döner ve Trabzon limanına ayak basar.

Fesa bey döndükten hemen sonra milli mücadele döneminde doğu cephesinde görevlendirilmiştir. Bu dönemde subayı olarak çeşitli hava görevlerinde uçuşlar yapmıştır. istiklal savaşının bitmesinin ardından gümüş liyakat, beşinci mecidi, hicaz ve istiklal madalyalarıyla ödüllendirilmiştir. Sibirya'nın ciğerlerine ve vücuduna verdiği zarardan ötürü askerlikten kendi isteğiyle ayrılır. Ama  havacılık aşkı kolay kolay bitmemiştir. Tayyare alma komisyonunda yer alarak fransa, almanya, italya ve ingiltere'ye gider. Fransızca, ingilizce, rumca ve arapça gibi dilleri çok iyi bildiğinden 1925-1933 arası hava müsteşarlığı tercümanlık görevlerini üstlenir. Devlet işletme idaresi'nin kurulmasının ardından, fesa bey ilk genel müdür olarak atanır. Maalesef sağlığı giderek kötüleşir ve kendisine akciğer tüberküloz'u teşhis edilir. Ama fesa  çalışmaya kararlıdır. Sivil türk hava kurumu tayyare fabrikasında da personel ve tercümanlık görevleri yapar. Hastalığın'dan ötürü türk hava kurumundan emekli olur. Türk havacılığın'da ilkler adamı 9 nisan 1951'de aramızdan göcer. Mehmet Fesa Evrensev'in türkiye üzerinde 26 nisan 1912'de gerçekleştirilen ilk uçuşu ise türkiye pilotlar günü olarak kabul edilir ve talpa tarafından kutlanmaktadır.

ALINTIDIR