Beslenme, çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Okul çağında verilecek doğru beslenme eğitimi; büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu bir dönem olması sebebiyle, çocuklarda yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlığının kazandırılmasına katkı sağlar. Okulların açılmasıyla birlikte çocukların yemek alışkanlıkları da değişir. Uzun bir tatil döneminin ardından okulda başlayan yoğun tempo ve çalışma düzeni, düzenli ve yeterli bir beslenme gerektiriyor. Çocukların beslenme şekli hem büyümelerini hem de akademik başarılarını doğrudan etkiliyor.

Kahvaltı Şart!

Kahvaltı,  bilişsel işlevlerin azalmaya başladığı sabahın ikinci yarısından itibaren daha da önemli hale gelmektedir.

Sağlıklı kahvaltı öğünü, matematik problemleri çözme becerisini arttırmakta, okuma ve dinleme esnasında daha iyi anlamayı sağlamakta, hafızayı geliştirmekte, derslerde konsantrasyonu sağlamakta, böylece çocukların okul başarısını arttırmaktadır.

Okuldaki Öğle Yemeği

Denetimini Yapın !

Okul menüsünü mutlaka inceleyin. Menülerin protein, tahıl ve sebze açısından dengeli olmasına dikkat edin. Çocuk gelişiminde önemli meyve ve süt / yoğurt grubunun yeterli verildiğinden emin olun. Listedeki yemeklere göre akşam menülerini dengeleyebilirsiniz.Eğer çocuğunuzda obezite problemi var ise ve yemekhane yemekleri sağlıksız ise evden çocuğunuza alternatif menü oluşturup götürmesine destek olabilirsiniz.

Sağlıklı Ara Öğün

Alışkanlığı Kazanılmalı !

Okuldaki ders saatlerinin uzun olması ile  gün içindeki fiziksel ve zihinsel performansı olumsuz etkilememesi açısından ara öğün mutlaka yapılmalıdır.Mevsime uygun taze meyve /kuruyemişler / ayran / yoğurt /kefir  gibi alternatifler mutlaka çantalarında bulundurulmalıdır.

Kantinden Besin Tüketimi

Sınırlandırılmalıdır!

Kantin günü belirlenmeli ve bu haftada 1-2 günü geçmemelidir. Abur cubur yani paketli /şekerli gıda tüketimi sınırlandırılmalıdır.Kantinde veya dışarıda satılan açık besinler yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleriiçin çabuk bozulma riski taşırlar.

Bu nedenle, özellikle okul çevresinde ve kantinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satınalınmaması gerekmektedir.

Su İçmeyi Unutmayın!

Okulda satın almak veya temin etmek zor ise evden mutlaka su götürülmelidir. Günlük su tüketimi 2-2.5 lt olmalıdır.Su yerine boş kalori içeriği olan şekerli, asitli içecekler tercih edilmemelidir.

Fiziksel Aktivite

Artırılmalıdır!

Çocuklar fiziksel yönden aktif olmalıdırlar. Günümüzde çocuklar, boş zamanlarda oyun oynamak yerine televizyon seyretmeyi ,telefonla vakite geçirmeyi daha çok tercih etmektedirler.Televizyon için harcanan zamanın kısıtlanması ve bunun günde 1 veya 2 saatten fazla olmaması gerektiğini önermektedirler. Fiziksel aktiviteyi günlük hayatınıza dahil edin ; gerekirse aile bireyleri de destek olarak beraber katılım sağlayın.

KAHVALTI SEÇENEKLERİ:

1 haşlama yumurta +beyaz peynir+zeytin +tam tahıllı ekmek +domates+salatalık

1 yumurtadan sebzeli veya peynirli veya kaşarlı omlet +tam tahıllı ekmek +zeytin veya avokado

Yumurtadan sıkıldıklarında alternatif:

1 kase yoğurt (4-5 yemek kaşığı ) +4-5 yk şekersiz granola +2-3 adet ceviz

Veya

2 adet karabuğday patlak üzeri şekersiz fıstık ezmesi +1 su bardağı kefir

Öğle Yemeği yemekhaneden tercih ediliyor ise kızartma/ pilav/makarnalar yerine 1 kase çorba +ana yemek +salata +yoğurt tercih edilebilir.

Evden öğlen için alternatif götürülüyor ise:

Tam buğday lavaş veya tam buğday ekmek arası kaşarlı/ peynirli sebzeli sandviç

Ton balıklı veya tavuklu kepekli makarna

Kurubakliyat salatası +ayran

Yulaf unlu poğaça +ayran

Tam buğday unlu krep +arası labne peyniri hindi füme ile krep roll