Havaların çok sıcak olması, yaz meyvelerinin çekiciliği, sıvı kaybı yaşamamız gibi birçok faktör bu mevsimde değişebiliyor. Peki bu sıcak havalarda nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli, seçimlerimiz nasıl olmalı?Gelin aşağıda biraz bunlardan bahsedelim.

1. Daha Çok Sıvı Tüketin

Yaz aylarında beslenme ile ilgili en önemli kural sıvı tüketimidir. Çünkü yaz mevsimi vücudun kolayca susuz kaldığı ve temel mineralleri kaybettiği bir zamandır. Vücuttaki su içeriği azaldığında, şiddetli yorgunluğa ve bitkinliğe yol açar.Bu nedenle susamayı beklemeden düzenli su tüketimine dikkat edilmelidir. Ama su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz.

2. Yaz Meyvelerinin Porsiyonlarını Abartmamak

Yaz meyveleri hem renkleri, hem çeşitliliği hem de lezzetleri ile bir başka. Fakat porsiyon kontrolü sağlanmadığı takdirde kaloriyi aşmamıza ve yağlanmamıza sebep olabilir Günlük 3-4 porsiyon ile sınırlandırmak ve yanında protein grubu bir besin tercih etmek işinizi kolaylaştırabilir.

3. Yaz İçecekleri

 Özellikle yaz aylarında gazlı ve şekerli içecek tüketiminde artış oluyor.Şekerli ve gazlı içecekler yerine, sade maden suyu, evde hazırlanan meyve suları, şekersiz limonatalar, soğuk bitki çayları  gibi doğal içecekler tüketebilirsiniz.Sıcak havalarda mineral kaybından dolayı günde 1 tane doğal maden suyu tüketimini tavsiye ediyoruz.

4. Çay – Kahve Tüketimine Dikkat!

Çay ve kahve, diüretik özelliğe sahiptir ve vücuttan fazla su kaybına neden olur. Bu nedenle artan çay ,kahve tüketimini kontrol altına almalıyız. Her çay ,kahve içiminden sonra mutlaka su içmeliyiz.

5. Kızartmalar Yerine; Sağlıklı Pişirme Yöntemlerini Tercih Edin !

Yaz aylarında sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri de doğru pişirme yöntemini seçmektir. Bu noktada yağda kızartmalar yerine çok daha sağlıklı olan ve yiyeceklerin besin değerini koruyan ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Sindirim sistemini zorlayan baharatlı ve yağlı yiyecekler yerine daha çok az yağda ızgara olarak pişirilmiş sebze, balık veya tavuk eti tercih edilmelidir.

Yaz Sıcaklarına İyi Gelecek Sağlıklı Karpuzlu Limonata

Malzemeler

3 üçgen dilim karpuz

Yarım limon

1 sade maden suyu

Hazırlanışı: Karpuz dilimlerini blenderdan geçirin. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

Karpuzlar pürüzsüz bir kıvam alınca üzerine limon suyu ve maden suyunu ekleyip, güzelce karıştırın.

Karpuzlu limonatayı buzdolabında soğuttuktan sonra limon dilimleri ve nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.

Diyetisyen Gülce DEVECİLER ERDEMİR