Geçtiğimiz günlerde Ankara-Anıttepe de TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) öncülüğünde yaklaşık 10.000 meslek mensubunun katılımı ile gerçekleşen ve Enflasyon Muhasebesinin yıllık uygulanması gerektiği ana temasında olan “Mali Müşavirler Mitingi” ne karşı tıkanan kulaklarda ki ses uygulamaya geçildikçe duyulmaya başlandı.

Henüz faaliyetine geçmemiş, belki de sektör gereği kendine yatırım yapan firmalar enflasyon muhasebesi uygulaması nedeniyle satış geliri olmadan afaki tutarda vergi borcuna tabi olmuş durumda. Bu durumu aylar, yıllar öncesinden haykıran Mali Müşavirler ise sadece verilen görevi yerine getirmekle yükümlü. Haykırışlarına ses vermeyen, mükellefinin haksız yere vergi ödemesini istemeyen meslek mensuplarımızı bir türlü anlamayan İş dünyası ise bu durumun farkına yeni varıyor.

Peki bu durumda ne mi olacak? Mali İdare bu tutumundan vazgeçmez ise finansman kaynağı ve hızlı para akışı sağlansın diye getirilen bu uygulama ile Sanayi ve Ticaret dünyasında yapılması planlanan yatırımlar ertelenecek, firmalar finansal açıdan zor duruma düşecek, özellikle KOBİ’ler gelirleri olmadan yatırımları üzerinden vergi vereceklerinden belki de ticari faaliyetlerinden vazgeçecekler.

Durumun ciddiyetle üzerine düşülmeli, siyasi çıkarlar bir kenara bırakılmalı, herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir ki; vergi adaletsizliği ortadan kalkabilsin. Sanayi ve Ticaret Odaları üyelerine yapılan bu haksızlığa geç de olsa kulak vermeye başladı. Açıklamalarında bu durumun yanlışlığını vurguluyorlar, karşılığında bir düzenleme gelecek mi hep birlikte göreceğiz.

Biz ki ekonomi uzmanı olarak aynı fikirde düşüncemizi bıkmadan dile getirmeye devam ediyoruz. Mali idarenin bel kemiği olan Mali Müşavirler olarak haklı seslenişlerimiz umarım ivedilikle cevap bulsun.

Meslek camiamıza ve okurlarımıza saygılarımla…