SAĞLIK

Kronik hastalara 10 önemli yaz uyarısı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Uysal, yaz aylarında dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. Vücutta aşırı sıvı kaybının özellikle diyabet ve kalp gibi kronik hastalar için önemli sorunlar yaşayabileceğini ifade eden Uysal, “Ayrıca beyin kanaması, felç veya kalp krizi gelişebilir. Ancak kronik hastalığı olan kişiler kendilerini takip eden doktorlarının önerilerine sıkı bir şekilde uymaları ve tedavilerine aksatmadan devam etmeleri halinde yaz aylarını daha sorunsuz geçirebilirler” diye konuştu.

“11:00-16:00 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN”

“Sıcak havalarda aşırı terlemek vücutta ciddi sıvı kayıplarına sebep olabiliyor” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Uysal, “Yaz aylarında bol su içilmesi vücut ısısını dengeleyerek sıcak havanın neden olduğu stresin kalp üzerindeki yükünü azaltır.  Bu nedenle yaşamsal önem taşımaktadır. Ancak vücutta su eksikliği her zaman hissedilemeyebilir. Dolayısıyla susamayı beklemeden her gün 2 -2,5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca sıcak ortamlarda uzun süre kalmamaya özen gösterin. Özellikle de güneş ışınlarının yer yüzüne en dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında güneşten kaçınmanız çok önemli. Zira diyabet ve kalp gibi kronik hastalıklarda sıcak havalar beyin kanaması ve kalp krizini tetikleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

“ÖĞLE SAATLERİNDE EGZERSİZ YAPMAYIN”

Uysal, “Özellikle sıcağın en fazla hissedildiği 11:00 – 16:00  saatleri arasında egzersiz yapmaktan kaçının.  Egzersiz için daha serin olan sabah erken saatlerini ya da akşamı tercih edin. Ayrıca egzersiz yapacağınız yerin serin ve gölge yerler olmasına dikkat etmeniz de çok önem taşıyor” dedi. Uysal sıcak havalarla ilgili uyarılarını şöyle sıraladı; “Ağır yemekler tüketmeyin, vücudunuzun sinyallerini ciddiye alın, alkol tüketiminden kaçının, açık renkli ve nefes alabilen kıyafetler giyin, düzenli kullandığınız ilaçlarınızı aksatmayın, meyvelerde aşırıya kaçmayın, çay ve kahveyi sınırlandırın”