UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan, Efes'ten sonra Türkiye'nin en büyük ikinci antik kenti olan Laodikya'da kazı çalışmaları Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 2003 yılından bu yana devam ediyor. Yılın 12 ayında sürdürülen kazılarda bugüne kadar toprak altındaki pek çok tarihi eser gün ışığıyla buluşturuldu.

Hi̇jyen Tanrisi Laodi̇kya’da Bulundu (6)

SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran buluntulara ev sahipliği yapan Laodikya'nın geçmişi milattan önce 5 bin 500'e dayanıyor. İncil'de geçen yedi büyük kiliseden birinin bulunmasından dolayı Hristiyanlar için de kutsal sayılan Laodikya, barındırdığı antik döneme ait yapıtlarla dikkat çekiyor. Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sağlık ve temizlik tanrıçası olan Hygieia'nin bugün yapılan kazıda gün yüzüne çıkartıldığını belirterek, "Laodikeia'da 2100 yıl sonra güneş ve bizimle Hygieia'nın buluşması" ifadelerine yer verdi.

Hi̇jyen Tanrisi Laodi̇kya’da Bulundu (4)

HYGİEİA KİMDİR?

Yunan ve Roma mitolojisinde geçen Hygieia, tıp tanrısı Asklepios'un kızıdır. Sağlık ve temizlik tanrıçasıdır. Babasının iyileştirme temalı mitolojik görevini Hygieia koruma temalı olarak gerçekleştirmektedir. Hijyen kelimesinin etimolojik kökeni de içerdiği anlam bakımından aynı zamanda tanrıçanın ismi ile özdeştir.

Hi̇jyen Tanrisi Laodi̇kya’da Bulundu (5)

Hi̇jyen Tanrisi Laodi̇kya’da Bulundu (2)

Hi̇jyen Tanrisi Laodi̇kya’da Bulundu (3)