Denizli Kadın Platformu Başkanı Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak, “Köy Enstitüsü ruhu taşıyan yeni kuşaklar olarak bu proje ile bu ülke için birer mum ışığı gibi yanan Köy Enstitülü öğretmenlerimize vefa borcumuzu ödemek istedik” dedi.
Köy Enstitüleri’nin 85. kuruluş yıldönümü Merkezefendi Kültür Merkezi’nde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. 102 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi yoğun bir katılımla açıldı.
Sergi, Merkezefendi Belediyesi, Denizli Kadın Platformu, Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi, Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Denizli Şubesi, Türkiye emekli Öğretmenler Derneği Denizli Şubesi, Anadolu Sanat ve Müzik Derneği Denizli Şubesi, Yeni Kuşak Köy enstitüleri Derneği Denizli Şubesi işbirliği ile düzenlendi.
Sergi organizasyonunu yürüten Denizli Kadın Platformu Başkanı Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak, öğretmen yetiştirmek üzere 85 yıl önce kurulan Köy Enstitüleri’nin önemini ifade etti. Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak, “Köy Enstitüleri, öğretmen yetiştirmek üzere 1940 tarihinde açılmış okullardır. Köy Enstitüleri, Kurtuluş Savaşı’nın yaralarının henüz tam olarak sarılamadığı ve II. Dünya Savaşı’nın tüm ağırlığı ile hissedildiği dönemde; ilköğretimi yurt sathına yaymak köyleri modern, çağdaş bir yaşama kavuşturmak amacıyla açılan eğitim-öğretim kurumlarıdır” dedi.
Köy Enstitüsü’nü yalnızca bir okul ya da bir eğitim kurumu olarak algılamanın yanılgı olacağını dile getiren Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak, Köy Enstitülerinin başarılarından biri de Türk devrimini ve aydınlanmasını köylerde sürdüren kurumlar olmasıdır. Öğrencilerin yönetime katıldığı, üretimden gelen gücünün farkında olduğu, eleştirel bilince sahip, akıl ve bilime inanan gençlerin yetiştirildikleri demokratik, laik, çağdaş eğitim kurumlarıdır. Biz Köy Enstitüsü ruhu taşıyan yeni kuşaklar bu proje ile bu ülke için birer mum ışığı gibi yanan Köy Enstitülü öğretmenlerimize vefa borcumuzu ödemek, onları saygı ve gururla anmak, ilkelerini sonsuza dek yaşatmak için bir araya geldik.