SAĞLIK

Gıda takviyesi çocukları hastalıktan korur mu?

Diyetisyen Gülce Deveciler Erdemir, son yıllarda özellikle de kışın çocuklarda kullanımı artan gıda takviyeleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Gıda takviyesi nedir? Gıda takviyesi deyince aklımıza ne gelmelidir?

Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünlerdir.

Gıda takviyeleri sağlığımızı gerçekten destekler mi? Güvenilir midir?

Gıda takviyelerinin ilaçların aksine tedavi edici, hastalık önleyici ya da iyileştirici özellikleri yoktur. Beslenme rehberlerine göre, besinsel ihtiyaçlar gıdalarla karşılanmalı belirli koşullar altında gıda takviyesinin kullanımı önerilir. Eğer bir hekim veya sağlık çalışanı tarafından sizin genel durumunuza göre uygun dozda tavsiye ediliyor ise güvenilirdir. Asla sosyal medyadan veya arkadaş ortamınızda duyup alacağınız bir gıda takviyesini kullanmayın.

Çocuklarda gıda takviyesi kullanılmalı mı, kullanılmamalı mı?

Aslında ilk önceliğimiz besinlerden gerekli öğeleri sağlamaktır. Fakat beslenme yetersizliği, iştahsızlık, odaklanmada güçlük, kan değerlerinde vitamin eksikliği gibi durumlar var ise kullanımı tavsiye ediyoruz.

Okul öncesi ve ilkokul öğrencileri çok çabuk hasta olabiliyor ve kolay bulaş sağlıyorlar. Gıda takviyeleri hastalık yönünden koruyucu mudur?

Gıda takviyeleri ilaç olarak değerlendirilmemelidir, ama destek amaçlı okul çağı çocuklarına kullanılabilir. Özellikle bağışıklık için doktorunuza danışarak Dvit, Cvit, omega3, çinko, probiyotik, kara mürver içerikli takviyeler tercih edilebilir.

Pekmez size göre gıda takviyesi midir?

Besleyici özelliğinin yanı sıra şeker oranı da yüksek bir besin olan pekmez, düzenli ve hassas tüketildiğinde sağlık açısından birçok fayda sunar. Pekmezin en belirgin faydaları arasında kansızlığa iyi gelmesi ve bağışıklığı güçlendirmesi yer alır. Fakat son zamanlarda çocuklarda yaygınlaşan obezite problemini düşünürsek dikkatli kullanmakta fayda var.

İnternette satılan gıda takviyeleri güvenilir mi? Nerelerden almalıyız?

Doktorunuzun veya bir sağlık personelinin sizin ihtiyaç durumunuza göre belirleyeceği takviyelerin en uygun alınacağı yer eczanelerdir. İnternet üzerinden başka satıcılardan alım tavsiye etmiyoruz.

Bitki çayları çocuklar için bir destek olabilir mi? Zararlı olanları var mıdır?

Doğal ve bitkisel olan her şeyin zararsız veya faydalı olduğunu düşünmek, ebeveynleri yanlış sonuçlara götürebilir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanırken çocuğa bitki çayı da verilmesi, bitkilerin içinde bulunan etken maddelerin ilacın etkisini azaltmasına veya arttırmasına yol açabilmektedir. Bu nedenlerle çocuklar için bitki çayı hazırlarken dikkat edilmesi gerekmektedir. Açıkta satılan bitki çayları veya bitki karışımları tercih edilmemelidir.

Sizin gıda takviyeleri konusundaki fikriniz nedir? Siz tavsiye ediyor musunuz?

Gıda takviyeleri beslenme programlarına bir destektir. Gerekli gördüğüm zamanlarda tavsiye ediyorum.