Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, boğaz ağrısı konusunda açıklamalar yaptı. “Boğaz ağrısı şikayetini değerlendirirken mutlaka eşlik eden semptomları da kontrol ediyoruz” diyen Prof.Dr. Yıldırım,  boğaz ağrısının nasıl tedavi edileceğini şöyle aktardı:

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!

“Çoğunlukla viral hastalıklar görüldüğü için öncelikle viral boğaz ağrısının tedavisinden bahsedeceğim. Viral enfeksiyonlar da antibiyotik başlamak virüslere bağlı etkilenmiş boğaz florasını, bir de antibiyotik vererekten oradaki sağlıklı hücrelerin zarar görmesine neden olmuş oluruz ve hastalığın uzamasına neden olabilir. Yani gereksiz yere antibiyotik kullanmak boğazın iyileşmesinden ziyade kötüleşmesine ve ek başka hastalıklar ortaya çıkmasına neden olabilir.Bunun için mutlaka sizi muayene eden doktorun antibiyotik yazmadığı sürece antibiyotik isteyerek ısrarcı olunmaması gerekir.

Antibiyotikler yalnızca bakterilere bağlı olan boğaz enfeksiyonlarında işe yarar ve iyileşmeyi hızlandırır.”

Uzmanı uyardı: Yeterli pişirilmeyen etler ölüme bile yol açabilir… Uzmanı uyardı: Yeterli pişirilmeyen etler ölüme bile yol açabilir…

BOĞAZ AĞRISINA ÖNERİLER

Prof. Dr. Yıldırım, “Bol sıvı alımı sağlanmalı, eşlik eden semptomların tedavisine yönelik örneğin ateş düşürücü ağrı kesici İlaçlar ile desteklenerek iyileşme hızlandırılabilir. Burun tıkanıklığı olanlarda burun açıklığının sağlanması burundan nefes almayı sağlayarak boğazın kurumasını engeller ve iyileşmeyi hızlandırır. Ve yine reflü gibi boğazı tahriş eden asit tedavi edilerek boğaz ağrısı iyileştirilebilir, nargile ve sigara gibi tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ballı veya propolisli boğaz spreyi veya pastili kullanabilirsiniz.”

Editör: Ayşe Selçuk Kağ