Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer, piyasadaki ilaç sıkıntısıyla ilgili Güneş Gazetesi’ne açıklamada bulundu. Hazer, piyasadaki ilaç sıkıntısının sebebinin yıl sonu olması ya da zam beklentisi gibi sebeplerden olmadığını belirtti. Hazer, “İlaç sıkıntısının sebebi kamuoyunun düşündüğü gibi zam beklentisi değil. Eskiden ilaç zamları şubat ayında olurdu. Son birkaç yıldır bu geçerli değil. En son ekim ayında zam yapıldı. Bizim için yeterli bir zam olmadı, ilaç firmalarının istediği zam oldu. İlaçlar Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği takvime göre dağıtıyor” dedi.
ÖNEMLİ İLAÇLAR PİYASAYA 1-2 TANE VERİLİYOR
Piyasadaki ilaç sıkıntısıyla ilgili Başkan Hazer, “İstatistik bir çalışma yok ama 6-7 ilaçtan biri yok. Bulunmayan ya da çok az bulunan ilaçlar var. Bu da ilaç fiyat politikasıyla ilgili… Düşük kura dayalı alımlar. Yurtdışı hammaddeli ilaçlar. Firmalar üretim bandını azaltıyor, piyasaya az ilaç veriliyor. Denizli’deki eczaneler olarak aranan ilaçları sosyal medya aracılığıyla birbirimize soruyoruz ve vatandaşı şu eczanede var diye yönlendiriyoruz. Bulunamayan ilaçların başında hiperaktivite bozukluğu, diyabet, epilepsi, göz, bazı kalp hastalıkları ilaçları geliyor. Diyabet ölçüm çubukları piyasa da yok. Az gelen ilaç eczanelere bir, iki tane dağıtılıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotik depoda 1 tane var. İlaç sıkıntısını biz üst örgütümüze anlattık. Onlar da ilgili Bakanlıkla konuştu ancak çözüm bulunamadı. Allah muhafaza salgın bir hastalık olsa bu durum halk sağlığına dönüşür” ifadelerini kullandı.
“YERLİ İLAÇ SANAYİ ÇÖZÜM DEĞİL”
İlaç sanayinde yerli üretimin çözüm olmadığını belirten Hasan Hazer, “Yerel ilaç fabrikalarımız olsa da bu uluslar arası bir sektör. Araştırması var, hammaddesi, üretimi, patenti var. Pek çok bileşen var, dışa bağımlılık mecburen olacak. Hammadeyi başka ülkelerden alıyoruz. Bu anlamda 2 yıldır ilaç sıkıntısı yaşıyoruz” dedi.
“AKILLI İLAÇLARA RUHSAT VERİLMELİ”
Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer gelişen teknoloji ile üretilen akıllı ilaçların ülkemizde de yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekti. Hazer, “2024’te 148 tane akıllı ilaç Avrupa ülkelerinde ruhsat aldı. Türkiye’de bu ilaçlardan sadece 3’üne ruhsat verildi. Bu konuda da halk sağlığı sorunu var. Bu teknolojik ilaçların ülkemize gelmesini beklerken ne yazık ki çok kullanılan bir antibiyotik de bile sorun yaşanıyor. Bir kalp ilacı 30 TL ama hasta açısından değeri büyük çünkü o ilacı almadığı zaman yaşam kalitesi düşecek. Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor” diye konuştu.
AYŞE SELÇUK KAĞ