Müziğe ve müzik aletlerine ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle gençlerin ve çocukların ailelerinin de yönlendirmesi ile müziğe ilgisi gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Müzik aletleri kurs hocası ve Hicazkan Müzik sahibi Sadettin Seyhan Kırgın, gençlerin önceki yıllara oranla batı müziğine ve batı müzik aletlerine yöneldiğini açıkladı. Denizli’nin müzik aletlerine ilgisinin diğer illere göre yüksek seviye olduğunu belirten Sadettin Seyhan Kırgın son yıllarda düşüş olduğuna dikkat çekti. Kırgın “Ekonomik olarak bulunduğumuz durumdan kaynaklı olabilir. Ürünlerin yüzde 80’i ithal ediliyor, dolar ve Euro bazında geliyor. Türk müziği enstrümanları haricideki gitar, keman gibi müzik aletleri yurt dışından geliyor, burada üretimi yok. Müzik aletlerinin yedek parçaları da ithal geliyor, yada atölyelerimizde biz o parçayı yapabiliyoruz. Türkiye’de kendi ana sazımız olan bağlama üretimi yapılıyor” dedi.

Deni̇zli̇li̇ Çocuklarin Müzi̇ğe İlgi̇si̇ Her Geçen Gün Artiyor (3)

Denizli 7. Kitap Fuarı törenle kapılarını açtı Denizli 7. Kitap Fuarı törenle kapılarını açtı

“ENSTRÜMANIN ÖMRÜ KULLANICIYA GÖRE DEĞİŞİYOR”

Gitarların fiyatları hakkında bilgi veren Kırgın “Bir öğrencinin kursa başladığında kullanabileceği, iş görebilecek ideal seviyedeki bir gitar 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Profesyonel gitarların fiyatlarında sınır yok, 80 bin, 100 bin liraya kadar gitar var. İdeal seviyedeki gitarların fiyatı 6, 7 bin lira bandından, giriş seviyesi dediğimiz ama uzun süre kullanılabilecek gitarlar oluyor. Enstrümanın kullanım süresi kişiye göre değişiyor. Kişinin enstrümana bakması da önemli. Kullanılan koşullar, mevsimler çok önemli. Enstrümanların çoğunda kullanılan yapıştırıcı, yapıştırma esnasında sıcak olduğu için, yüksek sıcaklıkta en iyi enstrümanlar bile bozulur. Enstrümanların çocuğu ahşaptan yapılıyor, ahşabın da belli bir sıcaklık derecesinde durması gerekiyor. Bir anda sıcaklık yada soğukluk da genleşmeye sebep olur, bu yüzden enstrümanda da çatlamalar, kırılmalar, seste bozulmalar, ağaçta bozulmalar olabilir. Bu nedenle enstrümanın ömrü kullanıcıya bağlıdır” şeklinde konuştu. 

Deni̇zli̇li̇ Çocuklarin Müzi̇ğe İlgi̇si̇ Her Geçen Gün Artiyor (2)

“KALİTE KALİTE FİYAT DEĞİŞİYOR”

Fiyatların enstrümanın kalitesine göre değiştiğini söyleyen Sadettin Seyhan Kırgın, “Bağlamalarda öğrenci seviyesin 2 bin lira ile 3 bin liradan başlıyor, profesyonel bağlamalarda 20 bin liraya kadar çıkıyor. Onlarda da kalite kalite fiyat değişiyor. Kullanılan ağaç, ağacı kuruluğu, ustalık, kullanılan cila önemli. Bizim 3 tane şubemiz var. Bazen bir hafta hiç satış olmuyor, bazen bir günde bir haftalık satış yapıyoruz. Genelde okul dönemlerinde daha fazla satış olur bizde. Okullarda kurslar açılır, konservatuarın kursları açılır, halk eğitimin, gençlik merkezinin kursları açılır. O zamanlarda enstrümana rağbet daha fazladır. Enstrümanlarda belli zamanlarda tel değiştirmek gerekir. Çünkü teller paslanır, küflenir, özelliğini yitirir. 2 ayda bir yada 3 ayda bir tel değişimini öneriyoruz” dedi.

“EN ÇOK RAĞBET PİYANOYA”

Gençlerin yöneldiği enstrümanlar yıldan yıla değişiyor diyen Kırgın, “Gün geçtikçe batı enstrümanlarına daha çok yaygınlaşıyor. Bundan 10 yıl önce bağlamaya olan ilgi 100 kişide 60-70 kişiyse şuanda neredeyse yüzde 10 bandına kadar düştü. Genelde şuada gitar, kemana rağbet var. En çok da piyanoya rağbet var. Piyanoya ilgilinin sebebi de genellikle küçük yaşta beyni ikiye bölme gibi bir olay var. Aileler genelde çalsa da çalmasa da aileler genelde kursa yönlendiriyorlar. Orada temel beceri, dikkat, konsantrasyon gibi bir çok şeye faydası olduğu için piyano kursuna yönlendiriyorlar. Piyano fiyatları ortalama 20 bin bandından başlıyor, 30 bin, 40 bin bandında piyano var. 200 bine kadar piyano var, tabi onlar daha profesyonel seviyede. Kullanıcılar ilk org ile başlıyorlar. Org alıyorlar, 1 yada 2 yıl sonra piyanoya geçiş yapıyorlar. Genelde çocuk yaşta eğitime başlandığı için çocuklarda bir cayma, bıkma olabiliyor, sevmeme olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Deni̇zli̇li̇ Çocuklarin Müzi̇ğe İlgi̇si̇ Her Geçen Gün Artiyor (1)

Kaynak: Haber Merkezi