Sofraların vazgeçilmezi olan yumurta da son dönemdeki zamlardan nasibini alanlardan oldu. Yumurtanın tanesine 35 kuruş zam yapılırken, tek yumurtanın fiyatı 3 lira, 30’lu yumurta kolisi ise 90 liraya çıktı. Girdi maliyetlerinin sürekli artmasıyla birlikte arz-talep dengesi de bozulunca zam kaçınılmaz oldu. Denizlili sektör temsilcileri, “Son dönemde yumurtaya talep çok fazla ancak üretim de düştü. Zamda bu da çok etkili oldu” diyerek durumu özetledi.

Denizli’de icradan satılık Maserati Denizli’de icradan satılık Maserati

“EN UCUZ PROTEİN KAYNAĞI; YUMURTA”

Yumurtanın kolisinden tutun, yeme kadar farklı kalemlerde girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden sektör temsilcileri, “Yumurtanın bize maliyeti 2 buçuk lira civarında. Her şeye her gün zam geldiği gibi yumurtada zamlardan kaçamadı. Fiyatları da bizler değil, kooperatif belirliyor. Zamların gelmesi de tüketimin artmasıyla beraber üretimin düşmesi. Talep ne kadar yükselirse, arz ne kadar düşerse fiyat da yükseliyor. Sezonda tüketim fiyatları artar. Yaz geldiğinde tüketim azalır, yumurta fiyatları da düşüyor. Yazın meyve sebzenin bol olması, genellikle herkesin tatilde olması, okulların kapalı olması nedeniyle yazın tüketimin azalıyor. Açıkçası yumurtanın sezonu kışın” diye konuştu.

Yumurtanın hala en ucuz protein kaynağı olduğunu belirten temsilciler, “Yumurta şu anda ucuza bile yeniyor. Şu en ucuz protein kaynağı yumurta” diyerek durumu açıkladı.

Editör: Hatice İçke