Gayrimenkul Uzmanı Atalay Barak, konut yatırımı ile ilgili açıklamada bulundu. Fiyatların çok yükseldiğini ve dar gelirlerinin ev almasının hayal olduğunu söyleyen Barak, Denizlililere toprak alın tavsiyesinde bulundu. “Bu dönemde yapılacak en güzel yatırım toprak almaktır” diyen Barak, “Özellikle gençlerimiz babasının köyünden arsa, tarla toplasın. Çünkü gelecekte yaşam kırsala dönecek. 15 bilemedin 20 sene sonra metropol kentler yerine kırsal tercih edilecek. Şu anda kent merkezlerinde fiyatlar çok yüksek değil. Kırsaldaki ve yerleşim alanlarındaki yerlerde yüzde 500’e varan artışlar oldu. Adamın 500 bin lira parası var gidiyor kırsalda 100 bin liralık yeri 500 bin liraya alıyor” ifadelerini kullandı.

“PARASI OLAN FAİZE YATIRIYOR”

“Kasım ya da Aralık ayında kamu bankalarının ilk kez ev sahibi olacaklara düşük faizli kredi verecek” diyerek sözlerine devam eden Barak, “Kamu bankalarının tüm kesimlere kredi verme şansı yok. 1.43 faiz oranı ile kredi verileceği konuşuluyor. Şu anda Denizli’de kiralar 12 bin liradan başlıyor, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Sıkı para politikası nedeniyle kredi muslukları da kapandı. Hiç kimse 5 milyona gidip ne arsa ne de daire almıyor. 5 milyonluk arsayı 4’e verseler gene almayacaklar. Parası olan faize yatırıyor. Mevcut durumda 0 dairelerin maliyet fiyatına satılmaya başladığını duyuyoruz. Konut açığımız şu an bile çok fazla. Eğer kamu bankaları düşük faizden kredi açarsa daire fiyatları yeniden yükselmeye başlar. Kiralarda da yükselme durumu olabilir. Şu an hiç kimse ‘ev alayım’ telaşında değil. Toprak alımlar çok fazla. Krediler açılırsa da fiyatların yükselmesini bekliyoruz” dedi.

“KANUN KİRACIDAN YANA TUTUM SERGİLİYOR”

Kiracılar ile ev sahiplerinin sürekli karşı karşıya geldiğini de hatırlatan Barak, “20 yıldır aynı evde oturanlar var. Ev sahibi olmuş gibi davranıyor. Açılan davalarda da kanun kiracıdan yana tutum sergiliyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de anlaşmazlıklar çok fazla. Bizlere de çok fazla şikayet geliyor ancak şu an için yapacak bir şey yok. Kiralar yüksek olduğu için kimse evinden çıkmak istemiyor” diyerek konuya açıklık getirdi.

Başkan Memişoğlu “FED’in faiz indiriminin ihracatımıza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” Başkan Memişoğlu “FED’in faiz indiriminin ihracatımıza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz”

“BAKANLIK ZAMANINDA EL KOYDU”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğunu açıklamasını da değerlendiren Atalay Barak, “Buda yeni çıkan bir hadise. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde böyle bir durum söz konusu… Henüz Denizli’de kiracılara yansıyan bir şey yok. Bakanlıkta tam zamanında bu duruma el koydu. Çünkü işler farklı boyutlara gidebilirdi. Alınan kararın doğru olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Editör: Hatice İçke