EKONOMİ

“Yunanistan’daki pazar payımızı %274 artırdık”

Kur ve tüm dünyada yükselişini sürdüren enflasyon riskleriyle mücadele eden Denizlili ihracatçılar, uluslararası arenada pazar payını yükseltmeye yönelik arayışlarını kesintisiz sürdürüyor. Denizli Ticaret Odası (DTO), ihracatçıya desteğini her geçen gün daha da artırarak devam ettiriyor. Denizli, yılın ilk 7 ayındaki ihracatında, Yunanistan’a yönelik ihracatını yüzde 274 artırarak dikkat çekti.

Olağan Ağustos ayı toplantısı, DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın yönetiminde yapıldı. Meclisin olağan gündemini görüşmesinin ardından, son bir ayda dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyoekonomik gelişmeleri değerlenmek üzere DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan söz aldı. Konuşmasına, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin ilk ve ikinci en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasına giren üyelerini kutlayarak başladı.

İSO 500’DE YER ALAN ÜYELERİNİ KUTLADI

Denizli’den ilk 500’de 14, ikinci 500’de ise 9 firmanın yer aldığını hatırlatan Başkan Uğur Erdoğan, “Sıralamaya girerek yüzümüzü güldüren 23 firmamız, geçen sene yaklaşık 2,4 milyar dolar ihracata imza atarak Denizli ihracatının yaklaşık yüzde 60’ını gerçekleştirmişti. Denizli olarak, geçen ay da 352 milyon 148 dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bir önceki aya göre yüzde 4,48’lik bir artış yakaladık. Yılın ilk 7 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9’luk bir artışa ulaştık. Sektörel olarak baktığımızda hazır giyim ve konfeksiyon ilk sırada yer aldı. Onu sırasıyla elektrik ve elektronik, demir ve demir dışı metaller, çelik ile tekstil ve ham maddeleri izledi. Sonrasında da madencilik ürünleri geldi” dedi.  Başkan Erdoğan, geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında Denizli’nin Temmuz’da en büyük alıcılarından Fransa’ya olan ihracatını yüzde 36,14; İtalya’ya olan ihracatını ise yüzde 45,54 artırdığını da açıkladı.

KARŞILIKSIZ ÇEK İLE PROTESTOLU SENET AZALDI

Meclis üyeleri ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerini de paylaşan Başkan Erdoğan, “İlimizdeki karşılıksız çek sayısının, haziranda bir önceki aya göre yüzde 44,37 azaldığını gördük. Aynı ay karşılıksız çek tutarındaki azalma ise yüzde 40,5. Ayrıca, geçen yılın aynı ayına göre ilimizde ibrazında ödenen çek tutarı yüzde 52,26 artmış. Şehrimizde kayda alınan protestolu senet tutarı ise bir önceki aya göre yüzde 0,49 azalmış” dedi.

DTO, İLK DEFA 22 BİN ÜYEYİ GEÇTİ
Başkan Erdoğan, konuşmasında, DTO’ya geçen ay 159 üye kaydettiklerini ve Ağustos ayı itibarıyla 22 bin 17 üyeye ulaştıklarını da vurguladı.