Haber MERKEZİ
Kahramanmaraş’taki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 şehirde büyük yıkıma yol açtı. Binlerce can kaybı ve binlerce yaralı bulunan bölgede depremzedeler için Türkiye seferber oldu. DEGİAD’ta depremin olduğu ilk günden itibaren yardımları ile ön plana çıktı. DEGİAD Başkanı Hakan Urhan; “Üzerimize düşen neyse DEGİAD olarak yapmak istiyoruz”dedi.
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Depremin ilk gününden itibaren tüm Türkiye tek yürek oldu. . DEGİAD Başkanı Hakan Urhan;”Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum, bölge insanına da sabırlar diliyorum. Biz de buradan elimizden geldiği kadar o bölgenin yaralarını sarmak adına gayret ediyoruz, çabalıyoruz. Burada tabii uzun vadeli problem olduğunu düşündüğümüz barınma probleminin bir nebze olsun giderilebilmesi adına bizim de çorbada tuzumuz olsun diye düşündük. Geçtiğimiz hafta Salı günü itibariyle bir kampanya başlatma kararı aldık. Tabii bunun öncesinde valiliğin ve yerel yönetimlerin belirlemiş olduğu bir takım erzak listeleri de bizlere ulaştı, onunla ilgili duyurularımız neticesinde de üyelerimizden gelen yardımları biz buradan bölgeye yetkili kurumlar aracılığıyla ulaştırdık fakat orada yeteri kadar erzak olduğu bilgisi bizlere gelince de mevcut konteyner kampanyasını başlatmaya karar verdik. O günden sonra hem üyelerimizden hem Denizli halkından hem de Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından da ummadığımız bir ilgiyle karşılaştık. Beklentimizden daha fazla bir ilgiyle, daha fazla bağış toplandı, biz de bu bağışları anlaşmalı olduğumuz üç üretici üzerinden WC, Seyyar WC, Seyyar Duş ve barınma amaçlı Yaşam Konteyneri olarak üretimlerimize başladık. Salı günü dört tane konteynerimiz ilk sevkiyat olarak İskenderun bölgesine yola çıktı. Orada yıkılan devlet hastanesinin sağlık çalışanlarının özel hastanelerde hizmet verebilmesi ve barınabilmesi için bir hastanenin bahçesine bunlar gitti ve kurulumları tamamlandı. Kurulumun videoları fotoğrafları bizlere ulaştı. Bu konuda buruk ama sevinçliyiz. Çarşamba günü dört konteyner daha yola çıktı, Afyon’da ki üreticimizden çıkan konteynerlerde Kahramanmaraş bölgesinde kurulan bir konteyner kente gidecek. Yine Gebze’den çıkan seyyar duş ve WC ihtiyaç olan bu bölgelere gidecek” dedi.
“DEGİAD NEYSE YAPARIZ”
Milyonlarca insanın evsiz kaldığının altını çizen Başkan Urhan, “13,5 milyon insanın etkilendiği bir depremden bahsediyoruz. Milyonlarca insan evsiz kaldı ve barınma ihtiyacı mevcut. Bu kısa vadede çözülecek bir durum değil. Vatandaşlarımızdan, üyelerimizden yardım geldiği sürece destek olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki haftalarda o bölgelerden göçen vatandaşların ihtiyaçları daha ne belirlenecektir. Biz oradan bu bölgeye gelen vatandaşlarımızın ne ihtiyacı varsa, üzerimize düşen neyse DEGİAD olarak yapmak istiyoruz. Şu an odağımız, gelen bağışların konteyner olarak üretilip yerlerine sevk edilmesi” şeklinde konuştu.
“KAHRAMANMARAŞ ÖNEMLİ BİR ÜRETİCİ”
Tedarik konusunda yaşanabilecek sıkıntılara da değinen Urhan, “Denizli açısından bakacak olursak Kahramanmaraş ciddi bir iplik üreticisi. İplik tedariği anlamında bir aksama yaşanabilir. İthal iplikle eksikliğin belli bir süre ikam edilmesi de söz konusu. Bununla ilgili belki iplik ithalatında geçici bir süre de olsa bu yerli üreticilerin sübvansiyonu veya ithalat vergileri bir nebze olsun rahatlatılabilir. Bunlar tabii bir üst akıl, bir devlet, hükümet tarafından saptanıp tespit edilip icra edilmesi gereken şeyler. Bununla ilgili elimizde herhangi bir somut data var mı ? Açıkçası yok” dedi.
“TÜRKONFED OLARAK BİRLİK OLDUK”
Başkan Urhan Türkonfed’in depremden sonra yaptığı çalışmalara da değinerek,” Deprem olduktan sonra ilk somut çalışmayı ve en detaylı çalışmayı yapan kurumlardan bir tanesi Türkonfed’ti. Biz de DEGİAD olarak Türkkonfed'e GESİFED üzerinden üyeyiz ve ben de bu dönem Türkonfed Yönetim Kurulu'nda Oktay Mersin Başkanımla birlikte yer alıyorum. Türkonfed’in raporunun incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Rapor, 84 milyar dolarlık bir yıkımın bize yol açtığı maliyetten bahsediyor. 70 milyar doların üzerinde tekrardan imar ve inşa ile ilgili harcanması gereken, oluşturulması gereken kaynaktan bahsediliyor. Peki Türkiye'nin kısa vadede böyle bir kaynağı oluşturma kabiliyeti var mı yok mu? Bu nasıl olur? Bunları önümüzdeki günlerde göreceğiz. Tabii ülkenin her kesimini etkileyen bir belirsizlik vardı deprem öncesi. Bu da seçimdi. Seçim ne zaman yapılacak? Erken mi olacak? Zamanın da mı olacak gibi? Bu seçimin önüne böyle bir felaket geçti. Şu anda gündemimiz bu. Bunu konuşulacak zaman değil şuanda. Tabii ki hayatta devam ediyor. Bizlerde depreme karşı göstermiş olduğumuz yardımları yapacağız. Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren önemli belirsizliğin tarihinin de netleşeceğini tahmin ediyorum. Yaraların sarılması ile ilgili olan sürecin de kısa vadede olmasının imkanı yok. Ancak orada yaşayan insanların barınma ve iş ihtiyaçlarının tekrardan tahsis edilmesi, temel ihtiyaçlarını karşılayacak kurumların oluşturulabilmesi için, acil harcanması gereken bir kaynak söz konusu. Bunları ilerleyen dönemde hep beraber takip edeceğiz. Bugünden kehanette bulunmanın bir mümkünatı yok. Önceliğimiz oradaki vatandaşların yaralarının sarılması. Hep birlikte hareket etmemiz lazım. Kuvay-i Milliye ruhuyla tekrardan batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle oradaki insanların yaralarını sarmaya çalışıyoruz” şeklinden ifade etti.