Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçtiğimiz ay 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklamış ve rakamlar büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; makarnalık buğdayda 10 bin TL, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL, arpada ise 7 bin 250 TL olarak açıklanmıştı. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, yağışların az olması nedeniyle bu yıl hububatta kalite ve rekoltede ciddi düşüş yaşandığını dile getirdi.
“EKİM YAPAN ÇİFTÇİYE ALIM GARANTİSİ VERMİYORLAR”
Ekmeklik buğdayda maliyetin 10 lira 87 kuruş olduğunu yineleyen Başkan Gemici, “Bu maliyetlere rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi 9 bin 250 lira fiyat açıklamıştı. Ton başına verilen bin 750 liralık destekle bile maliyet karşılanmıyor. Şimdi de TMO alımlarda ürünlerin belirli şartları sağlamadığını söyleyerek fiyatları düşürdü. Özel sektörde hızlı bir şekilde fiyatları aşağıya çekiyor. Yetkililere defalarca söylememize rağmen bir sonuç çıkmadı. Bu şartlarda üreticinin önümüzdeki yıl ekim yapması çok zor. Tüccarlar 7 liranın altında bile teklif veriyor. Utanmasalar bedavaya verin diyecekler. Üreticinin maddi yönden en zayıf düştüğü dönemi yaşıyoruz. Normalde boş yer kalmasın, her yeri ekin diyorlar ancak ekim yapan çiftçiye alım garantisi vermiyorlar. Maliyet rakamlarının altına satış yapan çiftçimiz ne zamana kadar zarar eder? ” dedi.
“KALİTE VE REKOLTE DÜŞTÜ…”
Hububatta kalite ve rekolte düşüklüğü olduğunu ifade eden Gemici, “ Hava şartlarından dolayı ürünler ihtiyaç olan dönemde yağış alamadı. Meteoroloji’de Mart ve Nisan aylarının en sıcak aylarını geçirdiğini söyledi. O da yetmezmiş gibi, Mayıs ve Haziran aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle arpa ve buğdaylar kavruldu. Sıkıntıları çoğaltmak mümkün… Tarım Bakanlığı taşra teşkilatlarına kuraklıktan etkilenen üreticilere dilekçe ile müracaat edilen diye mesaj gönderdi. Umarım altı boş çıkmaz. Bizler 2021 yılında kuraklık raporu yayımlamıştık. O günden bu yana elle tutulur bir önlem ve tedbir alınmadı. Haklılığımız ortaya çıktı. Sadece hububatta değil birçürün çeşidinde aynı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bütün dünya ürün desenlerini küresel iklim değişikliğine göre değiştirdi. Bizde ise hala karan düzen devam ediyor” diyerek tepki gösterdi.