4 Şubat 1954 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6235 Sayılı Kanun’la kurulan TMMOB’nin ilk Genel Kurulu, 18-21 Ekim 1954 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir. 18-21 Ekim günleri her yıl Mühendislik-Mimarlık Haftası olarak kutlanmaktadır.  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin 70. kuruluş yıl dönümü anısına Denizli İl Koordinasyon Kurulu, Pamukkale Kaymakamlığı önünde Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni gerçekleştirdi. Törene, TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Mehmet Öztürk, Mimarlar, Jeoloji, Ziraat ve İnşaat Mühendisleri Oda Başkanları ile üyeler katılım sağladı.

“Kamuda çalışan meslektaşlarımız düşük ve eşitsiz ücret sorunlarıyla yüz yüzedir”

70 Yıldır Türkiye için her noktada özenle çalışıldığını ve toplum yararına olduğunu açıklayan TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Mehmet Öztürk, “70 yıl önce genel kurul salonunda başlayan örgütlü mücadelemizin, yıllar içerisinde emek ve demokrasi mücadelesi ile kaynaşmasıyla birlikte, birliğimizin bugün taşıdığı kurumsal kimliği ortaya çıkmıştır. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarını, ülkemiz çıkarları temelinde koruyup geliştirirken, mesleki birikimlerimizin toplum yararına kullanılmasının zeminini yaratmak TMMOB’nin mücadele diyalektiğidir. Ülkemizde mühendislerin, mimarların, plancıların, emekçilerin gündemleri yıllar içerisinde neredeyse hiç değişmemiştir.  İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları devam etmektedir. Tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır. Siyasal iktidarın karar ve uygulamaları meslektaşlarımızı faaliyetlerimizden faydalanan halkımızı da olumsuz etkilemektedir. Kamuda çalışan meslektaşlarımız ise düşük ve eşitsiz ücret, sözleşmeli istihdam, özlük hakkı kayıpları ve teknik personel ataması yapılmaması gibi sorunlarla yüz yüzedir” dedi.  

“Asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı feshedilmesidir”

Çalışma koşullarında maddi kayıpların oluşmasına değinen TMMOB Denizli İKK Sekreteri Mehmet Öztürk, “Birliğimiz ile SGK arasında imzalanan asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmesidir. Bizlerin düşük ücretlerle sınırsız biçimde sömürülmesine zemin hazırlanmıştır. Hem mesleğimizin hem halkımızın geleceği için tüm alanlarda sesini yükselterek soruyor; ‘Boşuna mı okuduk?’Mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini hedef alan hiç bir saldırı karşısında sessiz kalmayacağız. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yanan kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Unutulmaz Başkanımız Teoman Öztürk’ün dediği gibi, dün olduğu gibi bugün de, ‘Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği; baskı, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde; bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız’ dedi.  Tüm meslektaşlarımızın mühendislik mimarlık haftası kutlu olsun! 70. yılında daha da güçlenerek ve büyüyerek: Yaşasın TMMOB, Yaşasın Mücadelemiz!” diye konuştu.

Denizli’de duayen gazeteciden acı haber Denizli’de duayen gazeteciden acı haber

Editör: Semih Can Yılmaz