Çivril’de Miryokefalon Zaferi’nin 848.yılı kutlandı Çivril’de Miryokefalon Zaferi’nin 848.yılı kutlandı

Türkiye’de tekstile yön veren şehirlerden olan Denizli’de, terzilik mesleği yok olma noktasına geldi. Sektör temsilcileri çırak yetişmediğini ifade ederken, terziler ise artık tamiratçılığa ağırlık verdi. Terzilik sektöründe sorunların gün geçtikçe arttığını ifade eden Denizli Terziler Konfeksiyoncular Ve Giyim Sanatkarları Odası Başkanı Ahmet Can, “40 yaşının altında temelden yetişen terzi yok” diyerek acı tabloyu paylaştı.

Terzilik Mesleği Can Çekişiyor (1)

“ALTTAN YETİŞEN TERZİ YOK”

“Terzilerin şuanda yaş ortalaması 50’nin üzerinde” diyen Başkan Can, “Bunlar temelden gelen yetişmeyle çıraklıktan gelen terziler. Bir nesil tükenmek üzere, alttan yetişen terzi yok. Yeni yetişen gençler şuanda 40 yaşında. 40 yaş altında da zaten terzi ustası yok. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız var. Halk Eğitim ile yaptığımız iş birlikleri var, ama bu temelden terzinin yanında yetişme kadar olmuyor. Bir bireyin terzi olabilmesi için; çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini yaşaması lazım” dedi.

“AİLELER YÖNLENDİRİRSE ELEMAN YETİŞECEK”

“Ailelerin çocuklarını yönlendirmesi gerekiyor” diyerek sözlerine devam eden Can, “Eski aile sisteminden gelen yok. Eskiden çocuk terzinin yanında çırak olarak girer, sonra kalfa, daha sonra usta olurdu. Artık bu sistem kalmadı. Şuan çıraklık eğitim ve meslek liseleri ile devamlı irtibat halindeyiz. Oralarda yetişen gençlerimizin de çıraklık ve kalfalık dönemleri olmuyor. Bu konuda aileleri yönlendirmeleri çok önemli… Biz üyelerimize çocuklarını yönlendirmelerini söylüyoruz. Ailelerin yönlendirmeleri çok olunca biraz daha fazla eleman yetişecek diye düşünüyoruz” dedi.

“TERZİLİĞİN ESKİ İŞLEVİ KALMADI”

“Hazır giyim sektörünün yaygınlaşması ile birlikte terzilik mesleğinin eskisi kadar işlevi kalmadı” diyen Can, “Hazır giyim sektörü çıktığından beri, terzilerin konumu tamiratçılığa döndü. Terziler artık daraltma, kısaltma gibi işlemler yapıyor ya da müşterinin anatomisi çok bozuksa müdahalesi oluyor. Kişi eskiden olduğu gibi kıyafetinin tamamen özel dikim istiyorsa terzi o zaman mesleğini yapabiliyor” diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Merkezi