Denizli’de bunaltıcı Afrika sıcaklarına rağmen tütün üreticileri hasada gece gündüz devam ediyor. Gün batımıyla başlayan tütün kırımı akşam saatlerine kadar devam ediyor. Türkiye’nin tütün üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan Denizli’de, Tavas İlçesinin Ebecik Mahallesi’nde uç kırımına başlandı. Ağustos ayının sonunda tütün kırım mesaisinin sona ermesi beklenirken üreticiler merakla fiyatları bekliyor.

“Tavas’ı tanıtmak boynumun borcu” “Tavas’ı tanıtmak boynumun borcu”

Tavas’ta Tütün Hasadında Sona Gelindi (2)

“TÜCCARIN GÖNLÜ OLURSA…”

Yıllardır tütün üretimi yapan Ebecik Mahallesi eski muhtarı Ali Karan, “Aylardır emek verdiğimiz tütünde uç kırımlarına Ağustos ayının ilk günlerinde başladık. Genellikle bölgemizde iki kırım yapılıyor. Emeklerimizin karşılığını almak için sıcak-soğuk demeden çalışıyoruz. Umarım karşılığını alabiliriz. Bu sene tütünün tonuna 180 bin lira fiyat biçtiler. Tüccarların gönlü olursa 200 bin lira olabilir. Maliyetlerimiz çok ağır. İşçinin günlük sadece yevmiyesi bin 200 lira. Buna ek olarak; mazot, gübre ve diğer girdi maliyetleri çok fazla” dedi.

“SICAKLAR REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ”

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle tütünde rekoltenin de düştüğünü ifade eden Karan, “Fazla yağış alamadığımız için verimlerimiz düşük. Geçen yılda aynı sorunlarla karşılaşmıştık. 2023 yılında tütün az ve para etmediği için pek çok üretici meşhur ‘Ebecik kavununa’ yöneldi. Kavun halkımız için ek gelir oldu. 15 Ağustos gibi hasat edilecek, kilosu da 10 liradan satılıyor. Kavun için İzmir’den, Aydın’dan geliyorlar. Ancak kavunda da rekolte düşük. İnsanımız artık ne yapacağını bilemiyor. Şaşırdık kaldık. Çiftçiler umduğu fiyatı bulamıyor. Buğdayın tonu 8 bin liradan satılırken, bir ekmek 10 liradan satılıyor. Umarım tütünde de hayal kırıklığı yaşamayız. Bizler ekmek ve ülkemize katma değer sağlamak istiyoruz. Devletimizden de destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Haber Merkezi