Denizli’de çiftçiler isyan bayrağını açtı. İlçelerde traktörleriyle hububat alım fiyatları ve su fiyatlarına tepki gösteren çiftçiler yetkililere çağrıda bulundu. Denizli’de geçtiğimiz yıl devlet destekleriyle birlikte 1 lira 95 kuruş olan sulama bedeli bu yıl 7 lira 60 kuruşa yükseldi. Girdi maliyetlerindeki fahiş artışlar sonrası zarar etme noktasına gelen çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı alım fiyatları sonrası büyük hayal kırıklığı yaşadı. Denizli’nin Tavas İlçesine bağlı Altınova Mahallesi’nde üretim yapan Ziraat Mühendisi Onur Berk, mevcut politikalarla birlikte üreticiyi zor günlerin beklediğini söyledi.

“Tarim Arazi̇leri̇ Kaderi̇ne Terk Edi̇lecek” (2)

“DEVLETİMİZ DESTEK VERMEZSE İŞİMİZ ZOR”

Tarımsal sulamada fiyatların çok yüksek olduğunu kaydeden Berk, “Geçtiğimiz yıla oranla fiyatlar inanılmaz artış gösterdi. Çiftçinin girdi maliyetleri çok yüksek. Tavas Ovası’nda barajdan alınan su 7 liradan fazla… Devletimiz destek vermezse işimiz zor. Tarımsal sulamada indirim olmayacaksa bile elektrik fiyatlarında bir düzenleme yapılabilir. Denizli’nin farklı bölgelerinde eylemler yapılıyor. Bunun sonucunda bazı bölgelerde çiftçilere kredi borçlarınızı ödeyin demeye başlamışlar. Baskı yapılıyor ve çiftçilerde korkuyor. Çiftçiler aslında hibe istemiyor, en azından hasat kalkana kadar 4-5 aylık süreç içerisinde uygun krediler açıklansa bile yetecek. Şu anda krediler en az yüzde 50 civarında, bu da zor şartlarda tarım yapan çiftçinin işine doğal olarak gelmiyor. 140 bin liralık damlama borularını vadeli aldığımız zaman fiyat 180 bin liraya çıkıyor. Almaz isek tarlalara sulayamayacağız. Su fiyatları yüksek… Nereden tutsak elimizde kalıyor” diyerek sitem etti.

“MISIR 9 LİRANIN ALTINDA OLMAMALI”

Buğday fiyatlarının çiftçi de büyük hayal kırıklığı yarattığını kaydeden Berk, “Açıklanan fiyat maliyet ile yarışıyor. Çiftçilerimiz seneye ya buğday ekmeyecek, ya da farklı arayışlar içine girecek. Aynı şekilde mısır üreticileri de dört gözle bekliyor. Geçtiğimiz yıl mısır 6 liradan açıklanmış 4 liraya kadar fiyatı düşmüştü. Devlet olaya müdahil olmayınca çiftçi tüccarın eline kalıyor. Mısırın bu yıl dekar maliyeti 9 lira. Taban fiyat 8 lira olursa kurtarır. Çiftçinin kazanması için 9 liranın altına inmemesi gerekiyor. Mısır fiyatı dolar bazlı ilerliyor. Şu anda tonu 640 dolardan satılıyor. Devletimizde hasat zamanı dolarla oynuyor ve fiyatı düşürüyor. Gübre fiyatları kışın stabildi, çiftçi gübreye ihtiyaç duyduğunda ise fiyatlar artmaya başladı. Mazot yine fahiş şekilde arttı. Üreticiyi koruyacak politikalar yapılmaz ise gelecek yıllarda tarım arazileri kaderine terk edilecek” ifadelerini kullandı.