Denizli’de çiğ süt fiyatı 15 liradan satılırken, girdi maliyetlerini yüksek olması nedeniyle üreticiler zor bir dönemden geçiyor. 1 litre sütün aile işletmelerinde maliyeti 14 lira 18 kuruş olurken, süt üreticileri para kazanmadan çalıştıklarını söyledi. Köy Koop Genel Başkanı Mehmet Varol, piyasa koşulları nedeniyle Denizli’de süt fiyatını Mayıs ayında 16 lira, Haziran ayında 15 lira 50 kuruş, Temmuz ayında ise 15 liraya çektiklerini söyledi.
“DENİZLİ SÜT FİYATLARI AÇISINDAN KÖTÜNÜN İYİSİ”
“Denizli süt fiyatları açısından kötünün iyisi” diyen Başkan Varol, “Türkiye’nin sadece 3 bölgesinde 15 lira geçerli. Denizli, Burdur, Isparta ve Antalya’da çiğ sütün litresi 15 liradan satılıyor. Bunun dışında Güney Marmara ve Trakya Bölgesi’nde fiyatlar bu şekilde. Aydın’da ve İzmir’de süt fiyatı 13 ila 14 lira arasına değişiyor. Afyon ve Konya’da 11 ila 13 lira bandında seyir ediyor. Ciddi anlamda sıkıntı var. Tüketim çok düştü. Bu sebeple de sanayiciler süt almak istemiyor. Peynir ve tereyağ satılmıyor. İnsanlarda alım gücü kalmayınca bu duruma geldik. Türkiye geneline bakarsak Denizli iyi bir noktada…” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİ EN AZ ZARARLA İŞİNİ SÜRDÜRÜYOR”
1 litre sütün aile işletmelerinde maliyetinin 14 lira 18 kuruş olduğunu belirten Başkan Varol, “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte maliyet hesaplamalarını yaptık. Sonraki süreçte de 3 bakanımızla birlikte görüşmelerde bulunduk. Maliyet 14 lira 18 kuruş… Bu fiyatlara göre çiftçinin eline geçen para ile refaha ulaşması mümkün değil. En azından az zararla işini sürdürüyor” diyerek konuya açıklık getirdi.
“TÜKETİM YOK, ALIM GÜCÜ DÜŞÜK…”
“İnsanımız ürettiğinden para kazanamadığı zaman ister istemez bu işi terk ediyor” diyerek acı gerçeği söyleyen Varol, “Önceden hayvanlarını kestiriyorlardı ancak son 1.5 ayda et fiyatları da 80 lira düştü. İneğini kestirse eline 60-70 bin lira para geçecek. Canlı fiyatı ise 130-140 bin lira. Zarar etmemek için hayvanını kestirmiyorlar ve duruma katlanıyorlar. Dana karkas et fiyatı da düşük. 300 kilo ineği fiyatı 60 bin lira. Bu durumu bakan yardımcıları, AVM zincirlerinin yetkilileri, süt sanayicilerinin genel müdürleri dahil olmak üzere 30 kişilik grup toplandık. Toplantıda sıkıntıların hepsini ilettik ve hepsine hakimler… Çözüm üretme noktasından taleplerimizi yerine getirdiler. Acil olarak süt tozu ihracatını açın dedik ve yerine getirildi. Ardından peynir ve tereyağı ihracatı da açıldı. Düvede ithalatı da durdurmalarını istedik, yılbaşında ona da yasak gelecek. Biz ne dediysek yapıyorlar ancak ülkedeki ekonomik bunalım buna neden oluyor. Tüketemiyoruz, tüketsek sorun olmayacak. İnsanımızın alım gücü yok. Peynirin kilosu 250 lira olmuş, 17 bin lira asgari ücretle nasıl alacaklar? Nasıl tüketecekler” dedi.