ASAYİŞ

‘Suç oranının en çok olduğu iller’ listesine Emniyetten yalanlama

TÜİK’te yayınlandığı iddia edilen verilerine göre, suç oranının en çok olduğu illerin listesi yayınlanmış, listenin ilk sırasında Aydın yer alırken, ikinci sırada Denizli yer almıştı. Konuya ilişkin Aydın Emniyet Müdürlüğü ve TÜİK Denizli Bölge Müdürlüğü’nden yazılı açıklama geldi. Açıklamalarda yayınlanan verilerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlandığı iddia edilen verilere göre, suç oranının en düşük ve en yüksek olduğu iller açıklanmış ve Türkiye genelinde suç oranının en yüksek olduğu şehir yüz binde 970 ile Aydın olurken, ikinci sırada Denizli yer almıştı.

Yayınlandığı iddia edilen verilere göre yapılan haber ile ilgili Aydın Emniyet Müdürlüğü ve TÜİK Denizli Bölge Müdürlüğü’nden yazı bir açıklama geldi. Yapılan açıklamalarda, verilerin gerçeği yansıtmadığı, haberin asılsız olduğu belirtildi.

“TAMAMEN ASILSIZ BİR İDDİADAN İBARET”

Aydın Emniyet Müdürlüğü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Bazı haber sitelerinde; “Aydın Suç Oranı En Yüksek 1. İl Oldu” başlığı altında; TÜİK tarafından suç oranının en yüksek ve en düşük olduğu iller arasında  yüz binde 970 suç oranıyla ilimizin, Türkiye’de 1. Sırada yer aldığı şeklinde haber yayınlanmıştır. Aynı haber 07.02.2024 günü bazı haber sitelerinde; “Türkiye’ de suç oranı en yüksek 5 şehir belli oldu” başlığı altında da yayınlanmıştır.

Söz konusu haber ile ilgili yapılan araştırmalarda, TÜİK’ in resmi internet sitesinde bu şekilde bir veri paylaşılmadığı, ilgili haberlerde yer alan bu bilginin herhangi bir resmi kaynak veya istatistiklere dayanmadığı, tamamen asılsız bir iddiadan ibaret olduğu tespit edilmiştir.

Söz konusu haber ile ilgili yapılan araştırmalarda, TÜİK’ in resmi internet sitesinde 02.11.2021 günü 37202 sayılı haber bülteni ile Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi veri tabanından manyetik ortamda değerledikleri verilere istinaden Ceza İnfaz Kurumuna Giren Hükümlüler başlığı altında 2011-2020 yıllarına ait, “Hükümlü ve tutuklu sayısı”, “Suç türü ve medeni durumu, suçun işlendiği yaş, daimi ikametgah, uyruğu, eğitim durumu, suçun işlendiği yaş grubu, suç türü ve suçun işlendiği ile göre ceza infaz kurumuna giren hükümlüler” şeklinde istatistiki verilerin paylaşıldığı görülmüş, tablolarda ceza infaz kurumuna getirilen şahısların cinsiyet, yaş, eğitim durumu vb. genel istatistiki verileri yayınlandığı, illerin suç oranı ile ilgili herhangi bir istatistiki veriye yer verilmediği, 2022 yılı içerisinde haber sitelerinde geçen konu ile alakalı herhangi bir veri yayınlanmadığı tespit edilmiştir.

Suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş ve karıştıkları suç sonrası yakalanarak adli mercilere intikal ettirilen ve cezaevlerine teslim edilen şahısların sayısal bazda yüksek olması, illerde meydana gelebilecek suç oranını azalttığı bilinen bir gerçektir. İlimizde genel asayiş ve kamu düzeninin sağlanması için çalışmalar titizlikle yerine getirilmekte olup, suç oranları düzenli olarak takip edilmekte ve ilgili birimlerce gerekli önlemler alınmaktadır. İlimizin imajını zedeleyen bu tür asılsız ve yanıltıcı iddialara itibar edilmemesi, doğru bilginin resmi kaynaklardan alınması hususu; kamuoyuna önemle duyurulur.

“VERİLER TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU’NA AİT DEĞİLDİR”

TÜİK Denizli Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamada “TÜİK tarafından ‘daimi ikametgah ve suç türüne göre ceza infaz kurumuna giren hükümlüler’ tablosu en son 2021 yılında 2020 yılı verileri için yayımlanmıştır. 2022 yılından tarihten itibaren ‘Ceza İnfaz Kurumu İstatistikleri’ Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. Haberde geçen veriler Türkiye İstatistik Kurumu’na ait değildir” ifadelerine ver verildi.