GÜNCEL

“Sokak köpekleri eğitilebilir”

Sokak hayvanlarına ilişkin yeni düzenleme hayvanseverleri alternatif arayışlarına itti. Denizlili köpek eğitmeni Osman Kayrakçı, sokak köpeklerinin eğitilebileceğini belirtti.

Sahipsiz sokak hayvanlarının ötanazi ile öldürülmesini de içeren yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte hayvanseverler sokak köpeklerinin kurtarılabilmesi için alternatifler arıyor. Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun sokak köpeklerini belediye tesislerinde bekçi olarak kullanma kararından sonra Denizlili köpek eğitmeni Osman Kayrakçı sokak köpeklerinin eğitilmesi önerisini getirdi. 

“UYUTMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Köpeklerin uyutulmasının çözüm olmadığını belirten Kayrakçı, “Daha insancıl çözümler getirilmeli. Sokak köpekleri eğitilip topluma kazandırılabilir. Bu durum insanların güvenliğini artırır. Sokak köpeklerinin rehabilitasyonunu ve eğitimini savunuyoruz.. Sokak hayvanlarının eğitilmesi, hem onların yaşam kalitesini artırır hem de toplumdaki hayvan-insan ilişkilerini iyileştirir. Bu nedenle, sokak hayvanları yasası kapsamında köpek eğitmenlerinin daha etkin bir şekilde görevlendirilmesinin, hem hayvan refahı hem de toplumsal huzur açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 
“UYUM İÇİN YAŞAMALARI SAĞLANABİLİR”
Yasanın hayvan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Kayrakçı, “Sokak köpeklerini öldürmek yerine, onları rehabilite edip güvenli barınma koşulları sunmak hem hayvanlar hem de toplum için en sağlıklı çözüm olacaktır. Sokak köpeklerinin eğitimi, onların saldırganlık gibi istenmeyen davranışlarını azaltarak, toplumla uyum içinde yaşamalarını sağlayabilir" diye konuştu.  Kaynakçı sahipli köpeklerin de eğitilmesi gerektiğinin altını çizdi.