İkinci elde güvenli ödeme sistemi geliyor İkinci elde güvenli ödeme sistemi geliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre sigarada nispi ÖTV oranı %57'den %53,5'e indirildi, maktu vergi tutarı ise paket başına 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı. Bu değişiklikle, sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini azaltmak hedefleniyor. Bakanlık, bu stratejiyle şirketlerin fiyatlara daha az zam yapmasını sağlayarak enflasyonist baskıyı düşürmeyi amaçlıyor.

ZAM TUTARI 2 LİRA AZALACAK

Daha önce sigara şirketlerinin, maliyet farkını fiyatlara yansıtmak için 5,2 lira zam yapmaları gerekiyordu. Yapılan yeni düzenleme ile bu tutar 4,4 liraya indi. Bu da yaklaşık 2 liralık bir indirim anlamına geliyor. Temmuz ayından bu yana yapılan 10,5 liralık zam, yeni vergi düzenlemesiyle 8,5 liraya düşecek.

ENFLASYON ÜZERİNDEKİ BASKI AZALACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yapılan bu düzenlemelerin enflasyon üzerindeki etkilerini sınırlı tutmayı hedefliyor. TCMB’nin 2024 I. Enflasyon Raporu'nda da belirtildiği üzere, yeni vergi yapısıyla daha düşük perakende fiyat artışlarının yeterli olacağı ve enflasyonist baskının azalacağı öngörülüyor.

Editör: Haber Merkezi