Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) son 5 ayda olduğu gibi politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Hizmet Gazetesi yazarı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Prof. Dr. Ersan Öz, Merkez Bankası’nın aldığı kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıl sonu faiz beklentisinin yüzde 45-47 aralığında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öz, enflasyon beklentisinin ise yüzde 42-43 olduğunu belirtti.

“KONUT SEKTÖRÜNDEKİ YÜKSELİŞ DEVAM EDEBİLİR”

“İnşaat maliyetleri, 2024 yılı Temmuz'da aylık yüzde 1.91 artarken, yıllık yüzde 46.35 artış gösterdi” diyen Prof. Dr. Öz, “Konut sektörüne ilişkin satış, fiyat ve maliyet gibi temel göstergelerdeki gelişmeler yatırımcıyı konuta yönelttiği görülüyor. Bir yandan maliyet artışlarının fiyata yansıyacağı beklentisi diğer yandan fiyat artışlarının reel olarak düşüşe geçmesi konuta talebin arttığını ifade ediyor. Ancak kredili satışlarda halen faiz oranlarının yüksek seyretmesi kredi kullanımıyla yapılan satışları ciddi şekilde azaltıyor. Yüksek oranda seyreden konut kredi faizi, konut sektöründe bir baskıya neden olsa da, fiyatların artış hızındaki yavaşlama ve faiz indirimi beklentisi konuta olan talebi arttırıyor. Önümüzdeki dönemde özellikle konut kredi faizlerinin düşme eğilimine girmesi halinde, konut sektöründeki bu yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Merkezefendi'de üretilen mama makineleri Türkiye'ye yayılıyor Merkezefendi'de üretilen mama makineleri Türkiye'ye yayılıyor

ENFLASYON VE FAİZ TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Enflasyon ve politika faiziyle ilgili de tahminlerini paylaşan Prof. Dr. Öz, “FED 4.5 yıl sonra faiz indirimine gitti. 4.75-5.00 bandına çekti. Yıl sonuna kadar 75 baz puan daha indireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Temel hedefleri ekonomik istikrarı sağlamak. TCMB ise, hem aylık-yıllık enflasyonun gidişatı hem piyasa beklentileri doğrultusunda faizi 50'de sabit tuttu. Eylül enflasyonu açıklanması sonrası yıllık enflasyon 50'nin altına ineceğinden her an faiz indirimi bekleyebiliriz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz yüzde 42-43, faiz beklentimiz ise 45-47 aralığında” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi