Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun uluslar arası kuruluşlarla birlikte düzenlediği 9’ncu Buluş Fuarı yapıldı. Pamukkale Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Koluman’ın 3 projesi bir altın ve iki bronz madalya aldı. Türk Patent Hareketi Derneği’nin de danışma kurulu üyeliği yapan Koluman, yaptığı buluşlar ve aldığı patentlerle ülkenin önde gelen isimlerinden biri. Koluman’ın biyomedikal alanında 20’ye yakın patenti var.

Altın madalyalı proje: Radyoaktif zırf

Buluş fuarında Prof.Dr. Ahmet Koluman’ın insan sağlığını koruyan önemli buluşu altın madalya kazandı. Proje, “Renk değiştiren radyoaktif zırh” isimini taşıyor. PAÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koluman ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Duygu Takanoğlu Bulut’un birlikte geliştirdiği proje, dozuna göre renk değiştirerek kullanıcıyı radyasyondan koruyor.

Patentte Denizli’ye 3 madalya

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun uluslar arası kuruluşlarla birlikte düzenlediği 9’ncu Buluş Fuarı Teknofest kapsamında yapıldı. Türkiye’nin buluş ve patent alanında önde gelen isimlerinden Prof.Dr. Ahmet Koluman’ın yürüttüğü 3 proje bir altın ve iki bronz madalya aldı.

İnsan sağlığını yakından ilgilendiren konularda Denizli’den 3 buluşa madalya geldi. Başarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türk Patent ve Marka Kurumu öncülüğündeki 9’ncu Buluş Fuarında (ISIF’24) geldi.

Madalyaların tamamı, Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koluman’ın bulduğu ve danışmanı olduğu projelerden geldi. Prof.Dr. Koluman, tek başına adeda Denizli’nin patent fabrikası gibi çalışıyor. Özellikle biyomedikal alanda 20’den fazla patenti olan Prof.Dr. Koluman, insan hayatını kolaylaştıran ve sağlığı koruyan ürünlerden oluşuyor. 

ALTIN MADALYA: RENK DEĞİŞTİREN RADYOAKTİF ZIRH

Meme kanseri erkeklerde de görülebiliyor Meme kanseri erkeklerde de görülebiliyor

PAÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koluman ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Duygu Takanoğlu Bulut’un geliştirdikleri “Renk Değiştiren Radyoaktif Zırh” isimli buluş altın madalyanın sahibi oldu.

Buluş, kullanıcıyı radyasyona karşı korumayı amaçlıyor. Radyasyon seviyesine göre farklı renklere bürünerek radyasyon seviyesinin ölçülmesini sağlıyor. Buluşun öne çıkan özelliği ise, giysinin dış yüzeyini saran ve radyasyonu emerek radyasyonun yoğunluğu ile doğru orantılı şekilde artan ısıya dönüştüren bir katmanla kaplı olması. 

BAKTERİYE KARŞI HIZLI TEST

Fuarda bronz madalya alanlardan biri de CronobacterSakazakii ismi verilen bakterinin hızla tespit edilmesini sağlıyor. PAÜ öğrencileri Buse Melek Olgaç ve Doğa Tutulmaz ile Prof. Dr. Ahmet Koluman’ın geliştirdiği buluş, birçok insanda enfeksiyona sebep olan bu bakterinin kaşık testiyle anında tespitini sağlıyor. Buluş, özellikle güvensiz bebek mamalarındaki bakteri miktarını gösterebiliyor.

YARALAR HIZLA İYİLEŞİYOR

PAÜ öğrencisi Aleyna Sure Öztürk ve Prof. Dr. Ahmet Koluman’ın geliştirdiği ve yaraların hızla iyileşmesini sağlayan buluş fuarda bronz madalya aldı. Anti mikrobiyal özellik gösteren buluş, elektrolif çekim yöntemini kullanıyor. Bu sayede açık yaraların hızla iyileşmesi hedefleniyor.

Editör: Haber Merkezi