PAÜ Çal MYO’da Doç. Dr. İbrahim Çelik’in PAÜ BİYOM bünyesinde yürütücüsü olduğu “İki noktalı kırmızı örümceğe [Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)] toleransı kontrol eden S. pennellii (LA0716) kökenli QTL’lerin domates genomunda haritalanması” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.  

Pamukkale Üniversitesi’nin yürütücü olduğu projede, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Aylin Kabaş ve Dr. Gökhan Erdoğan ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Selman Uluışık ve Prof. Dr. Baran Aslan yer alıyor.

Selçuk Bayraktar’dan PAÜ’lü gençlere tebrik Selçuk Bayraktar’dan PAÜ’lü gençlere tebrik

“ZARARLI İLE EN ETKİN VE ÇEVRE DOSTU MÜCADELEDİR”

Proje yürütücüsü Doç. Dr. İbrahim Çelik proje ile ilgili şu bilgileri kaydetti: “Domates, ülkemiz tarım ekonomisi için önemli bir konumda olmasına rağmen iki noktalı kırmızı örümcek, [Tetranychus urticae (Acari: Tetranychidae)] ülkemizde domates üretimini sınırlayan en önemli tarım zararlıları arasında yer almaktadır. Domates tarımı yapılan ülkeler genelinde yayılım gösteren bu zararlı, enfekte ettiği bitkiyi öldürerek ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu zararlıyla mücadelede yoğun kimyasallar kullanılmakta olup, tolerant çeşitlerin tarım uygulamalarında kullanılmaları, zararlı ile en etkin ve çevre dostu mücadeledir. Ancak T. urticae’ ye tolerans ıslahı, kalıtımın kantitatif olmasından dolayı zordur. Bu nedenle daha etkin tolerans ıslahı yapılabilmesi için moleküler ıslah araçlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Proje kapsamında moleküler araçların geliştirilmesi için toleransı kontrol eden QTL’ler domates genomunda haritalanacaktır. Böylece bu QTL’ler kullanılarak, tolerans ıslahı markörleri geliştirilebilecek ve bu markörler, zararlıya tolerant bitki çeşitlerinin geliştirilmesi çalışmalarında kullanılabilecektir.”

Editör: Haber Merkezi