DSO Başkanı Kasapoğlu'ndan sanayicilere: “Her an kırılma olabilir” DSO Başkanı Kasapoğlu'ndan sanayicilere: “Her an kırılma olabilir”

Türkiye’nin gözbebeği turizm destinasyonlarından biri olan Pamukkale, termal suyunu kaybediyor. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) acil başlıklı bir çağrı yayınladı, önlem alınmasını istedi.  Tarihi Hierapolis antik kenti ile birlikte UNESCO’nun Dünya Kültür ve Doğal Miras Listesine aldığı, traverten terasları ile ünlü Pamukkale’de, şifalı termal suyun son yapılan ölçümleri tehlikeyi gözler önüne serdi. Pamukkale’deki jeotermal sistemde termal su kaynaklarının toplam debisi 1993 yılında saniyede 450 litre olarak kayıtlara geçerken günümüzde bu rakamın 150 litre seviyesine kadar indiği belirlendi. DENTUROD ölçümün DSİ tarafından yapıldığını, 30 yılda 300 litre debi kaybı olduğunu açıkladı, bu durumun ‘Pamukkale’nin sürdürülebilirliği’ açısından büyük risk teşkil ettiğini kaydetti. 

Pamukkale’de Kuraklık Alarmı! (2)

ÇÖKELİM ALANLARI AZALDI

Açıklamada termal suyun debisindeki kayıp nedeniyle traverten çökelim alanlarının daraldığına dikkat çekildi. Termal suyun basınç ve debisindeki değişimlerin acilen incelenmesi, Pamukkale’deki jeotermal sistemin korunması için acilen proje geliştirilerek uygulanması çağrımı yapıldı.

Pamukkale’de Kuraklık Alarmı! (3)

KAÇAK KUYULAR BİRİNCİL SORUN

Bölgedeki pek çok işletmenin herhangi bir izne tabi olmadan termal suyu kullandığı ileri sürülüyor. Geçmiş yıllarda tesislerin çok fazla kuyu açtığı, çıkan suyu işletmede kullandıktan sonra reenjeksiyon yapmadan tahliye ettiği uzun süredir konuşulan konular arasında geliyor.  DENTUROD ise suyun azalmasının nedenlerini, kontrolsüz ve aşırı kullanım, tarım ve yerleşim alanlarında artan su talebi, jeotermal enerji santrallerinin artması ve su kaynaklarının azalması olarak açıkladı.
 

Kaynak: Haber Merkezi