Sokak Hayvanları Yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan eski Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, “Denizli’de odaya bağlı hiçbir veteriner sağlığı yerinde bir uyutulmasına onay vermez, vermeyecekte Bunu düşünende yok. Hiçbir canlının hayatı başka bir canlı tarafından sonlandırılamaz. Bu çağ dışı bir uygulama… Farklı çözüm yolları bulacağız. Kısırlaştırma olsa bile barınaklardan sahiplendirilme olmazsa aynı yöntem uygulanacak. Denizli insanına sahiplendirme konusunda teşvik yapılması gerekiyor. Alıştığı, güvende olduğu mekandan alınarak hiç tanımadığı ve yaşamsal kaynaklardan yoksun bir alana atılan köpekler yaşamsal zorluklar yaşarlar” dedi.

“Ötenazi Çağ Dışı Bir Uygulama”(1)

YETKİLİLERİ ELEŞTİRDİ

DENİB Başkanı Memişoğlu; “OVP'nin ekseninde ihracat yer alıyor” DENİB Başkanı Memişoğlu; “OVP'nin ekseninde ihracat yer alıyor”

Sokak Hayvanları Yasası’nı çıkartmaya çalışan yetkilileri de eleştiren Berberoğlu, “Düşünmeden üzerinde çalışılmadan yapılmış bir kanun. Hiç kimse veterinerler odasına ya da birliğe, konseye danışmadı. Böyle bilinçsiz sektörle alakası olmayan insanların kafalarına göre çıkardığı çağ dışı bir uygulama” diyerek sert çıktı.

“KIRSALDAKİ DAHA VAHŞİ KÖPEKLER MAHALLELERE İNECEK”

Son yıllarda görülen saldırı vakaları, tamamen belediyelerin yanlış politikaları sonucu olduğunu belirten Türkay Berberoğlu, “Köpek, tabiatı itibariyle insanla son derece sosyal bir hayvandır. 24 bin yıldır köpekler insanlar tarafından evcilleştirilmiş, davranışsal genetiği son 5 bin yılda dahi inanılmaz bir hızla %50 değişmiş, tamamen insan dostu bir canlı haline gelmiştir. Bu meyanda hayvanların barınaklara alınması bölgesel saldırganlığı arttıracak, birbirlerini öldürmelerine neden olacak, zaten hali hazırda ülkemizde bu boyutta bir barınak altyapısı olmadığından rehabilitasyon merkezlerinde katliam yaşanacaktır. Çok önemli bir başka komplikasyon ise, yakalananlar insanla uyumlu, yumuşak köpekler olacak, onlar rehabilitasyon merkezlerinde katledilirken, belediye ekiplerinin asla yakalayamayacağı kırsaldaki daha vahşi köpekler mahallelere inecektir. O vakit asıl toplumsal risk oluşacaktır. Köpek ve kedinin yaşam alanı insanın yanıdır. Şehirde, ilçe ve köylerde yaşayan köpeklerin uzaklaştırılması hem bir katliam, hem de domuz gibi vahşi hayvanların insan topluluklarının yaşam alanlarına girmesi için açık bir davetiyedir. Çözüm, şehirdeki insanla ilişki dinamikleri son derece yumuşak olan, mahalleli tarafından beslenen, aşina olunan köpeklerin kısırlaştırılarak alındıkları yere bırakılması, böylece kendi alanlarına yabancı hayvan almayacaklarından ve kendi nüfuslarını kontrol altında tutacaklarından şehirde popülasyon kontrolü sağlanması ve bu kısırlaştırma planının mutlaka ardışık mahalleleri kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesidir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi