Vatandaşın bankalara olan borçlarının hızla arttığı bu dönemde, nakit kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından gelen borçlar, milyonları zorluyor.
BORÇ YÜKÜ 5.3 TRİLYON TL'Yİ GEÇTİ
Son verilere göre, Türkiye'de nüfusun yarısı bankalara borçlu hale geldi. 5.3 trilyon TL’lik borç kamburunun 3 trilyon 371 milyar lirasını nakit kredi borçları oluştururken, 1 trilyon 573 milyar lirası kredi kartı borçlarından, 315 milyar lirası ise kredili mevduat hesaplarından çekilen nakit borçlardan geliyor.
Kredi kartı ve kredi kullanımı giderek artarken, borcunu ödeyemeyenlerin sayısı da hızla yükseliyor. Son bir yılda banka kredisi kullananların sayısı 2 milyon 124 bin kişi artarken, kredi kartı borcuna girenlerin sayısı 2.5 milyon kişi arttı. Borcunu ödeyemediği için bankaların takibine düşenlerin sayısı ise 1 milyon 63 bini aşmış durumda.
KREDİ VE KART BORÇLARI PATLADI
Ekonomi yönetimi, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerini ödeyemeyenler için 60 ay vadeli ödeme kolaylığı sağladı. Ancak bu önlem, borç yükünü hafifletmeye yetmiyor. Son bir yılda yaklaşık 41 milyon kişi kredi çekti ve bu kredilerin 84.6 milyar liralık kısmı ödenemedi. Ayrıca, 1.6 trilyon TL'yi aşan kredi kartı harcamalarının 40.3 milyar liralık kısmı da ödeme yapılamadığı için takibe düştü.
Ödenmeyen borçlar nedeniyle 1 milyon 63 bin kişi bankaların takibine düştü. Bu kişilerin 784 bini kredi kartı borcunu, 642 bini ise nakit kredi borcunu ödeyemedi. Borçların giderek büyümesi, milyonlarca kişiyi zor duruma soktu.
SENET VE ÇEK BORÇLARI KATLANIYOR
Banka borçlarının yanı sıra senet ve çek borçlarında da ciddi artışlar yaşanıyor. 2024’ün ilk 7 ayında, 130 bin senet ödenemediği için protesto edildi. Bu senetlerin borç tutarı, geçen yıla göre 2.75 kat artarak 8 milyardan 22 milyar TL’ye çıktı. Ayrıca, karşılıksız çıkan çek sayısı 164 bin 268’e ulaşırken, bu çeklerin tutarı 102.5 milyar lirayı buldu. Geçen yıla oranla karşılıksız çek tutarı yüzde 225 gibi rekor bir artış gösterdi.