GÜNCEL

"Mühendislerin yarısı işsiz"

Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Bülent Pala, düşük ücretlerden dolayı meslektaşlarının yeterli tecrübeye ulaşmadan dağıtım şirketlerinden ayrıldıklarını belirti. Pala ayrıca Denizli’deki elektrik mühendislerinin yarısının işsiz olduğunun da altını çizerken, çalışanların da gizli işsiz olduğunu söyledi.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, esnek istihdamın mühendisleri vurduğunu, dağıtım şirketlerinde mühendis ücretlerinin eridiğini belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) raporuna göre, 2023 sonu itibarıyla elektrik dağıtım sektöründe 65 bin 501 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Pala, 27 bin 200 kişinin dağıtım şirketlerinin kadrolu personeli olurken, geriye kalan 38 bin 301 kişinin ise taşeron firmalar aracılığıyla istihdam edildiğini kaydetti.

“ÜCRET EN AZ 59 BİN LİRA OLMALI”

Oda olarak en az ücreti brüt 59 bin lira olarak belirlediklerini dile getiren Pala, "Bu en az ücret, bunun üzerinde olması gerektiğini söylüyoruz. Açlık sınırı 19 bin lira civarında, asgari ücret 17 bin 2 lira. Mühendis arkadaşlarımız da bunun bir tık üzerinde alıyorlar. Yani hiç okumamış herhangi bir kişi, biraz becerisi varsa zaten bu ücretlere çalışıyor. O ücrete biz mühendis çalıştırıyoruz. İşsizliğin çok olduğu, ekonominin kötü olduğu bir yerde 'çıkarsa çıksın, yerine buluruz' mantığı ile istihdam politikası yürütülüyor. Doğru, mühendis bulursunuz ama o işi tam öğrenecek, tam yapabilecek kalifiye eleman pozisyonuna gelmeden ayrılıyorlar. Dolayısıyla sürekli yeni arkadaşlarla çalışılıyor," diye konuştu.

“ÇALIŞANLARDA GİZLİ İŞSİZ”

Denizli'de işsiz elektrik mühendisi oranı sorulan Pala, "Genel olarak söylüyorum, %50 civarında bizim. Bu süreklilik olmuyor ama hak ettiği parayı almayanları bana sorarsanız bu arkadaşlarımız aslında gizli işsizdir. Bunlar da hak ettiği parayı almadıklarından iş arıyorlar," dedi.