Genel

Mimarlar Odası'ndan Cumhuriyet'e ışık tutan çalışma

Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından bu yıl ilk defa kutlanan ‘Denizli Mimarlık Festivali’ kapsamında ‘Denizli Gazi Mektepleri’ konulu belgesel yapıldı. Belgeselin gösterimi, festival kapsamında Laodikya Antik Kenti-Traian Çeşmesi'nde düzenlenen onur gecesinde yapıldı.

Ekim ayının ilk pazartesi günü dünyada ‘Mimarlık Günü’ olarak kutlanıyor. Mimarlar Odası Denizli Şubesi, bu yıl ilk defa Dünya Mimarlık Günü’nü ‘Denizli Mimarlık Festivali’ olarak kutladı. Kutlamalar çerçevesinde hazırlanan ve genç Türkiye’nin eğitim hamlesinin anlatıldığı belgesel ise büyük ilgi çekti.

GAZİ MEKTEPLERİ BELGESEL OLDU

Festival kapsamında Cumhuriyet tarihinin yapılarından olan Gazi Mektepleri belgesel haline getirildi. Belgeselde Denizli Gazi İlk Mektebi, Acıpayam Cumhuriyet İlk Mektebi, Buldan Numune İlk Mektebi, Çal Gazi Paşa İlk Mektebi ve Çivril 30 Ağustos İlk Mektebi konu edildi, görüntülerine yer verildi. Çalışma içeriğinde konuşan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Özlem Durdu Kabel, mekteplerin öneminden söz etti.

Başkan Kabel, “Gazi Mektepleri, Cumhuriyet tarihimizde ulusal mimarlık akımın başlangıcı olması ve ayrıca o dönemde halkımızın yüzde 100 okur-yazarlık seviyesine ulaşması, Cumhuriyet bilincinin yaygınlaştırılması ve ulus-devlet bilincinin geliştirilmesi maksadıyla yapılmış olması sebebiyle hem mimarlık anlamında hem de Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda da Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak hem meslektaşlarımızla bunu paylaşabilmek, hem de gelecek kuşaklara miras kalmasını sağlayabilmek adına böyle bir belgesel hazırlamaya karar verdik” ifadelerini kullandı.

Başkan Kabel, “Gazi Mektepleri inşa ediliş sürecinde merkezi hükümet tarafından Ankara’da hazırlanan tip projelerin ilçelerde o yörenin ve nüfusun ihtiyacına göre tüm köylere gidecek kadar tip büyütülüp veya küçültülerek inşa edilmiştir. Bu okullar genelde şehrin en merkezi akslarında yapılmıştır. Artık Cumhuriyet’in yerleşmeye başlaması, ayrıca Cumhuriyet’te eğitimin ne kadar önemli olduğunun anlatılması adına çok önemli yapılardır” diye konuştu.

LAODİKYA’DA GÖSTERİME SUNULDU

Nafiz Tok Yapım tarafından hazırlanan belgeselde Başkan Kabel’in yanı sıra; Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, PAÜ Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Süleyman İnan, TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Doç. Dr. Zeynep Eres Özdoğan, PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Saadet Mutlu Kaytan, PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Halil Özyiğit, Mimar ve Restorasyon Uzmanı Hülya Kahveci, Mimar Yasin Özdemir, Abalıoğlu Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Abalıoğlu ile Denizli Gazi İlkokulu 4. Sınıf öğrencisi Sare Karagöl’ün konuşmalarına yer verildi. Belgeselin gösterimi, festival kapsamında Laodikya Antik Kenti-Traian Çeşmesi'nde düzenlenen onur gecesinde yapıldı.