Öğretmenlik Mesleği Kanun Tasarısını TBMM’ye sunuldu. Kanun tasarısı ile ilgili açıklama yapan Millet Partisi Genel Başkanı Cuma Nacar, taslağın mevcut haliyle yetersiz olduğunu belirterek, öğretmenlik mesleğinin ihtisas gerektiren bir meslek olarak ele alınması ve buna göre mali hakların düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Denizlili vekile, partisinin il başkanından tepki! Denizlili vekile, partisinin il başkanından tepki!

Mi̇llet Parti̇si̇, Öğretmenli̇k Mesleği̇ Kanun Tasarisini Eleşti̇rdi̇

“KANUN TASLAĞINDAKİ EKSİKLİK GİDERİLMELİDİR”

Öğretmenlik mesleği kanun taslağındaki eksiklik giderilmelidir diyen Cuma Nacar “Taslak metin incelendiğinde, öğretmenlik mesleğinin statüsünü doğrudan ilgilendiren mali haklar konusunu düzenleyen hiçbir maddenin yer almadığı görülmektedir. Yani tabir caizse dağ fare doğurmuştur” dedi. Nacar, mevcut taslağın, öğretmenlerin aylık ve özlük haklarını düzenleyen maddeleri içermediğini ve yalnızca Milli Eğitim Akademisinin kurulmasını düzenleyen hükümlerle sınırlı kaldığını ifade ederek “Mevzuatta var olan öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, ödül ve cezalarını, kariyer basamaklarında ilerlemelerini tekraren düzenleyen maddelere bir ilave yapılmış. Yani önceki mevzuatta yer almayan tek konu; Milli Eğitim Akademisinin kurulmasını düzenleyen hükümlere yer verilmiş olduğudur. 2022 yılında çıkarılan, daha mürekkebi kurumamış olan ve bu taslakla yürürlükten kaldırılacak Öğretmenlik Meslek Kanunu ile farkı, Milli Eğitim Akademisinin kurulması olduğu açık seçik ortada… Oysa daha önce çıkarılan değişik Meslek Kanunlarında personelin statüsünü ilgilendiren mali hakların da düzenlenmiş olduğu görülmektedir” diye konuştu.

“ÖĞRETMENLER HAKİMLER VE SAVCILAR GİBİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Öğretmenlerin ihtisas gerektirmeyen memurlardan ayrı olarak, mesleğin statüsünü olumlu etkileyecek mali haklarında taslakta yer verilmesi gerektiğinin altını çizen Nacar “Kamuda istihdam edilen personelin aylık ve özlük haklarını düzenlenirken; geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı, gençlerimizi yetiştiren öğretmenler TSK, YÖK Personeli, Hakimler ve Savcılar vb. gibi değerlendirilmelidir. Tıpkı bu üç meslek grubunda olduğu gibi mesleğin statüsünü doğrudan etkileyen mali hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun dışına çıkarılmalı ve ayrıcalıklı bir düzenlemeye gidilmelidir. Öğretmenlik mesleği tam bir profesyonel meslektir. Söz konusu Kanun Taslağının 7. Maddesinde de belirtildiği üzere; ‘Öğretmenlik; genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleğidir.’ Profesyonellik gerektiren öğretmenlik mesleğine ‘Diğer Kamu Görevlileri’nde (Hakimler ve Savcılar vb.) olduğu gibi ihtisas gerektirmeyen memurlardan ayrı olarak mesleğin statüsünü olumlu etkileyecek mali hakların da taslakta düzenlenmesine yer verilmesi gerekir. Bu yapılmadığına göre, kanun taslağı Milli Eğitim Akademisinin kurulması için hazırlanmış olduğu anlaşılmaktadır. Yoksa öğretmenlik mesleğinin ‘Türkiye Mesleki İtibar Araştırması’na göre 2015 yılında itibar sıralamasında 4. sıradan, 2020’de 10 basamak geriye düşerek 14. Sıraya gerilemesinin yaşandığı bir süreçte, taslağın öğretmenlerin statüsünün yükseltilmesine sağladığı bir yararı yoktur. Millet Partisi olarak, diğer meslek grupları için çıkarılan kanunlar dikkate alınarak Öğretmenlik Mesleği Kanununda eksik olan mali haklar konusu Meclis görüşmeleri sürecinde dikkate alınarak bir fırsatın değerlendirilmesini ve öğretmenlik mesleğinin itibarının yükseltilmesi bağlamında bu eksikliğin giderilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi