Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatıldı. Birçok ilki barından kararın ardından ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu kaydedilen açıklamada, “Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı bazı basın yayın organlarınca iddia edilmiştir. Bu tamamen asılsızdır” ifadeleri yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tepkiler üzerine kararnamedeki “temel destek” kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını açıkladı.

Tarım-ÜFE yıllık yüzde 32,10 arttı Tarım-ÜFE yıllık yüzde 32,10 arttı

YILDIRIM; “MAZOT VE GÜBRE SÖZCÜĞÜ DAHİ YOK”

Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Kararnameyi inceleyen tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım "Kararnamede mazot ve gübre desteği yer almıyor. Mazot ve gübre sözcüğü dahi yok. Tarım ve Orman Bakanlığı tepkiler üzerine kararnamedeki 'temel destek' kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını açıkladı" değerlendirmesinde bulundu.

BAKANLIK; “MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KALKMAMIŞTIR”

Tarım ve Orman Bakanlığı da haberlerin ardından şu açıklamayı yaptı: “Mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen 'temel destek' olarak revize edildi. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerimizin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacaktır."

Editör: Haber Merkezi