MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNDE DANIŞMANLIĞIN ÖNEMİ

Mali müşavirlik mesleği;  işletmeler, devlet ve diğer kurumlar arasında köprü görevi gören bir meslektir. En küçük esnaftan tutun holding ya da grup şirketlere kadar bir işletmenin kurulmasına niyet edildiği andan itibaren ilk olarak bir Mali Müşavir’e gerek duyulmaktadır. Hangi ülkede faaliyet gösterirse göstersin tüm ülke ekonomilerinde birçok değişken ya da ortak nokta olmasına rağmen, başta gelen aktörler o devletin ekonomik kurum ve kuruluşlarıdır. Bu ekonomik kurumların da en önemli yapıları hiç kuşkusuz muhasebe sistemleridir. Bahsi geçen ekonomik kurum ve kuruluşların en önemli sorunları, iş süreçlerinden biri olan muhasebe sistemlerine gereken önemi vermemeleridir.

Mali Müşavirlerin hizmet alanı, muhasebe kayıt ve beyanname verme sorumluluğunun yanında yapmış olduğu finansal danışmanlık, veri yönetimi ve işletmelerin performanslarını iyileştirme konusunda yol gösterici olma özelliği ile ilk akla gelen kısımdan daha ağır basar.

Mali müşavirlerin esas hizmet konusu, ülkemizde hangi sanayi kolunda faaliyet gösterirse göstersin firmalarda ki Mali danışmanlık ve Denetimdir. Bu hizmet; strateji geliştirme, finansal analiz, pazarlama, yönetim muhasebesi gibi çok çeşitli hizmetleri içerebilir. Firma sahipleri ya da yönetici pozisyonundaki kişiler sektör ihtiyaçlarına göre Mali Müşaviri ile iletişime geçip, birlikte bir yol haritası belirlediğinde ulaşılmak istenen hedefe odaklanmak daha kolay olacaktır.

Her iş kendi uzmanlık alanında yürütülmelidir. Ucuz maliyet sanılıp işin uzmanına bırakılmayan her fırsat, ilerleyen süreçte maalesef başta hesap edilenden daha fazla gidere sebebiyet vermektedir. Aslına bakılırsa her meslekte uzmanlaşmış kişilerle çalışmak, işyerine yeni bir vizyon ve bakış açısı kazandırır. Bunun farkına varıldığında “sözde değil” esas kurumsallığa kavuşulmuş olunur. Firma sahiplerinin elindeki sermayeyi bir ileri boyuta taşıması ve değerlendirebilmesi, tamamen uzman kişilerle çalışması ile gerçekleşir. Bu anlamda bizlerin “Müşavirlik” hizmetleri önem arz etmektedir.

Geçtiğimiz günlerde gurur ile 35. Yılını kutladığımız ve meslek yasamızın yıldönümüne denk gelen 13 Haziran 1989 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik” Kanunumuz ile mesleğimiz yasal statüye kavuşmuştur. Bir kez daha ülkemiz ve ekonomimizin can damarı olan Meslektaşlarımın bu özel gününü kutluyor, Ünvanımızın değerinin bilinmesi için Meslek mücadelemizin hiçbir zaman bitmeyeceğini belirtmek istiyorum. Bu anlamda bizlere katkı koyan ve destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

 Zehra Nihal BOZAT