Denizli’de halden çıkış fiyatı kalitesine göre 60-80 TL arasında olan limonunun pazarda satışı 100 TL’yi buluyor. Tüketici limonu kiloyla değil taneyle almak zorunda kalıyor. Limon fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, bu yıl ki pahalılığın nedeninin geçtiğimiz yılda olduğunu belirterek, geçen yıl ürünün para etmemesi, dalında kalması, hatta bazı üreticilerin ağaçlarını sökmesi nedenleri ile bu yıl fiyatların yüksek olduğu söyledi.
ÇİFTÇİLİK SERBEST PİYASA KOŞULLARINA TERK EDİLMİŞ DURUMDA
Maliyetler düşürülmediği, çiftçi desteklenmediği sürece gıda fiyatlarında düşüş beklemek hayal olur diyen Hamdi Gemici, “Denizli’de limonun üretimi yok. Ege Bölgesi’nde Denizli’ye en yakın limon üreten bölge Aydın tarafı. Ama limon üreten bölgelerin büyük bir kısmı Akdeniz Bölgesi’nde. Geçen sene limon dalında kaldı. Üretici limon ağaçlarını limonu ile birlikte sökmek zorunda kaldı. Bu maliyet rakamları ile ürünü topladığı zaman satmak istese işçiye verdiği parayı kurtarmıyor. O yüzden limonun büyük bir bölümü dalında kaldı, toplanmadı. Maliyet rakamlarının altında seyreden fiyatlar olduğu sürece çiftçi, üretici bu üründen para kazanamayacağını gördüğü zaman, para kazandırmayan bir ürünü yetiştirmek pek de akıl karı olmuyor. Maliyetleri düşürmedikleri sürece, çiftçi desteklenmediği sürece bunlardan sonra gıda fiyatlarında düşüş beklemek hayal olur. Diğer ürünlerde de bu fiyat artışları tedbir alınmazsa devam edecek. Çiftçilik serbest piyasa koşullarına terk edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
“100 LİRA YOKLUĞUN GETİRDİĞİ BİR FİYAT”
Limonun hasat döneminin geldiğini, bu süreçte fiyatlarda bir düşüş yaşanabileceğini söyleyen Gemici “Limon, Ağustos, Eylül gibi olgunlaşma evresini tamamladıktan sonra hasadı başlar. Ürün hasat döneminde o bollukla beraber fiyatları biraz düşebilir. 100 lira yokluğun getirdiği bir fiyat. Yeni üretim sezonunda bu fiyatlar biraz geriler ama geçen seneki fiyatları beklemek hayal olur” dedi.
“ÜRETİCİ AĞAÇLARINI SÖKTÜ”
Üretici, üretim alanlarını daralttı diyen Gemici, “Portakal ağaçlarını, mandalina ağaçlarını, limon ağaçlarını söktü. Ürününün para etmemesinden dolayı birçok üretici iş makineleri ile birlikte ağaçlarının bir kısmını söktü. Ürün deseninden diğer ürüne geçmek için bahçelerinde daraltmaya gitti. Nasıl bizim kekik üreticimiz yaklaşık yüzde 25’i para etmemesinden dolayı sözleşmeli tütün üretimine geçtiyse oradaki üreticide aynı şeyi yaptı. Üretici, para kazandırmayan bir ürün deseninde ısrarla devam etmenin bir anlamı olmadığını düşünüyor” şeklinde konuştu.