Denizli’nin Acıpayam İlçesine bağlı Kuyucak Mahallesi’nde kavun ve karpuz üreticileri beklediğini bulamadı. Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle zor şartlar altında üretim yapan çiftçiler, ürünlerinin para etmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor. Kavun ve karpuz üretiminde öne çıkan mahallede; kavun 5, karpuz ise 3 liradan alıcı buluyor.

Bankada parası olanlar dikkat! Bankada parası olanlar dikkat!

“MAHSULÜMÜZ YA UCUZA GİDİYOR, YA DA TARLADA KALIYOR”

Maliyetlerin çiftçinin belini büktüğünü söyleyen Kuyucak Mahalle Muhtarı Rafet Erten, “Bu sene beklentimiz 15 liraydı, ancak şuanda kavunun fiyatı 5 liraya kadar düştü. Kalitesine ve çeşidine göre 8 liraya kadar yükseliyor. Mahallemize Aydın, Antalya, Muğla, İzmir ve çevre illerden gelen tüccarlar kavunları düşük fiyattan satın alıyor, kaça satıyorlar bilmiyoruz. Büyükşehirlerde ve pazarlarda 10-12 lira arasında kavun satıldığını görüyoruz. Burada çiftçimize yazık oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda aynı sıkıntıları çekiyoruz. Çiftçi umduğunu bulamıyor, mağdur durumda. Buradan devlet büyüklerimize ve yerel yöneticilerimize sesleniyorum. Çiftçinin emekleri boşa gitmesin, üreticilerin elinde kalan mahsuller için bir çözüm bekliyoruz. Kavunun asıl merkezi Kuyucak ama mahsulümüz tarlada kalıyor” dedi.

“BİZİM EMEKLERİMİZ NEREYE GİTTİ?”

Kuyucak’ta aynı zamanda biber üretimi de yapıldığını söyleyen Erten, “Biz biber üretimi de yapıyoruz. Salçalık biber fiyatları 5 liraya düştü. Bir işçinin günlük bize maliyeti bin lira, günde 300 kilo biber toplasa bin 500 liralık biber toplamış olacak. Bin lirasını işçiye verince bize 500 lira kalacak. Diğer giderlerimizi de işin içine koyarsak bizim cebimize bir şey girmiyor. Bizim emeklerimiz nereye gitti?” diye sordu.

Editör: Hatice İçke