YEREL HABERLER

Kuraklık tütünü de vurdu

Denizli'de aşırı kuraklık nedeniyle tütün üretiminde geçen yıllara oranla verimde düşüş yaşandı. Beyağaç’ta tütün üretimi yapan Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Geçen yıllara baktığımız zaman kuraklıktan dolayı yüzde 60-70'lere varan kayıp var” diyerek acı tabloyu paylaştı.

Denizli'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi meydana gelen kuraklık çiftçiyi yaktı. Türkiye’nin tütün bankalarından olan Denizli’de de rekoltede büyük düşüş yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre dekarda ortalama 300 kilogram üretim yapan çiftçiler bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle dekarda 100 kilogram ürün aldıklarını söyledi.

“YÜZDE 60-70'LERE VARAN KAYIP VAR”

Tütünde rekoltenin ciddi düştüğünü ifade eden ve kendisi de tütün üreticisi olan Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 60-70’lere varan kayıplar yaşanıyor. Daha tütün için her şey bitmiş değil. Biraz yağmur alırsak kuraklık hasarımız yüzde 30-40'lara kadar düşecek” ifadelerini kullandı.

“TÜTÜNLER OLGUNLAŞMADI”

“Geçtiğimiz yıl 1 ton tütün alan üreticiler bu sene 600-700’de kaldı” diyen Başkan Pütün, “Tütün daha olgunlaşmadı eğer olgunlaşırsa verim kaybımız daha da azalır. Yağmurlardan dolayı verim alacağımızı düşünüyorum. Bir adam 3 dönümlük yerken 1 ton alacaksa 300-400 kilo alacak. Bu da çiftçi için acı kayıp diyebiliriz. En azından yağmurlar biraz daha yağarsa çiftçinin yüzü güler diye düşünüyorum” dedi.