SAĞLIK

Kolon kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor…

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kolon kanseri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Atamer, “Özellikle 45 yaşından sonra her bireyin kolonoskopi yaptırması erken tanı ve tedavi şansı için önemli.” dedi

Kolon kanserinin oldukça sık görülen bir kanser türü olduğunu belirten uzmanlar, ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada olsa da tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor. Kolon kanseri oluşumunda genetik faktörlerden çok yaşam tarzı ve beslenme gibi çevresel faktörlerin etkili olduğuna dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Tüm dünyada ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sıradadır. Buna rağmen tedavi avantajı vardır” diye konuştu. Özellikle 45 yaşından sonra her bireyin kolonoskopi yaptırmasının erken tanı ve tedavi şansı için önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Endoskopik olarak da tedavisi gerçekleşebilir. Bu nedenle esasında korkulmaması gereken bir kanser türüdür. Sadece geç kalmaktan korkmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

BU BELİRTİLER KOLON KANSERİNE İŞARET EDİYOR

Kolon kanserinin genellikle polip aşamasında başladığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer bu poliplerin iyi huylu tümörler olduğunu ve bu aşamada keşfedilirse kanseri önlemenin mümkün olduğunu söyledi.  Kolon kanserinin halsizlik ile seyredebileceğini belirten Prof. Dr. Atamer diğer belirtileri de şöyle açıkladı: “Halsizlik genel bir semptomdur. Kansızlığa, yorgunluğa neden olabilir. Yumurtalık ve meme kanseri, kolon kanseri ihtimalini de artırıyor. Genetikten çok çevresel faktörler kolon kanseri oluşumunu etkiliyor. Ailede kolon kanseri öyküsü varsa düzenli kolonoskopi şart. Rektal kanama ciddiye alınmalı”