GÜNCEL

"Kekikte rekolte yüzde 40 düştü"

Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 90'ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl rekoltede yüzde 40 düşüş yaşandığı açıklandı. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Kalitede ve rekoltede düşüş yaşandı. Yağ oranı da aynı şekilde düştü, durum her gün daha kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı.

Küresel iklim değişikliği Denizli’de kekik üreticisini de etkiledi. Dünyanın kekik üretim merkezi olan Denizli’de bu yıl coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde rekoltede yüzde 40 düşüş yaşandı. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, olumsuz hava koşulları nedeniyle kekikte rekoltede ve kalitede ciddi düşüşler yaşandığını ifade etti. Gemici, “Eskiden kekik üreticisi dekarda 250-300 kilogram ürün alıyorsa bu yıl 150 kiloya kadar düştü. Yağ oranında da rakam 3.8’den 3’e kadar düştü. Uçucu yağ oranının bile düştüğünü görüyoruz. Her gün daha da kötüye gidiyor. Birileri bu işe dur demeli ve cevap vermeli” diye konuştu.