Denizli Sanayi Odası Meclisi ağustos ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. DSO Başkan Yardımcısı Osman Uğurlu, meclis üyelerini faaliyetler hakkında bilgilendirdi, kentin ihracat verilerine ilişkin bilgiler paylaştı. TİM verilerine göre temmuz ayında 352 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Uğurlu, önceki aya göre yüzde 5, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2’lik artış gözlendiğini işaret etti.  Denizli ihracatının 2023-2024 yıllarındaki dağılımına ilişkin değerlendirmede bulunan Uğurlu, tekstil ve konfeksiyon ile madencilik sektöründe düşüşe dikkat çekti. Uğurlu; Kilo başına gerçekleşen ihracatın da düştüğünü görüyoruz. Türkiye’nin ihracat birim fiyatı yüzde 8 düşmüş. Rakamlar, katma değerli ürün üretemediğimizin göstergesi” ifadelerini kullandı.

“Katma Değerli Ürün Üretemiyoruz” (1)

DARALMAYA DİKKAT ÇEKTİ

İhracatçının yüksek finansman maliyetleri, talepte zayıflamalar ve beraberinde yaşanan üretimdeki gerileme sonrası PMI endeksinde üst üste 5 ayda gerileme yaşandığına dikkat çeken Uğurlu, “İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı, temmuz ayında son 15 ayın en düşük seviyesine inerek, yüzde 75,9’a geriledi. Türkiye sektörel PMI raporunda ise imalat sanayi sektöründeki talep zayıflığı belirgin seviyelere ulaştı. Son 9 aylık dönemde ilk kez 10 sektörün tamamında siparişler yavaşladı. Yeni siparişlerde son 20 ayın, çalışan sayısında da son 21 ayın en sert daralması yaşandı. Tüm sektörlerde ihracat talep düşüşü var. Bu tablo daralmanın en net göstergesi. Eylül ayından sonra tabloyu daha net görmüş olacağız” ifadelerini kullandı. 

“Katma Değerli Ürün Üretemiyoruz” (2)

ENFLASYONDA ZİRVE GÖRÜLDÜ

TÜİK’in enflasyon rakamlarının da değerlendirildiği meclis toplantısında konuşan Uğurlu; “Enflasyon rakamlarında zirve noktayı gördük. Rakamların açıklanması sonrası Ankara’dan enflasyonun önümüzdeki aylarda izleyeceği seyir ile ilgili değerlendirmeler de geldi. Bundan sonraki aylarda gelecek olan rakamları yakından takip ediyor olacağız. Faiz indirimi ile ilgili kararları da izliyoruz. Jeopolitik riskler var, piyasanın gerginliği nedeniyle hepimiz dertleniyoruz” ifadelerini kullandı. 

“EĞİTTİĞİMİZ ELEMAN KAÇIYOR”

İkinci elde güvenli ödeme sistemi geliyor İkinci elde güvenli ödeme sistemi geliyor

Yetişmiş eleman sorununun bir kez daha gündeme geldiği toplantıda sitem eden Uğurlu; “Eğittiğimiz eleman kaçıyor. EYT’nin sonucunda yaşanan istihdam sorunumuz da ortada. İşveren şikayetçi, işçi şikayetçi. Öte yandan, Türkiye bilançosunda da son 3-4 yılda ciddi bozulmalar oldu. 2026 sonunda istenilen ekonomik tabloya ulaşılabileceği belirtiliyor. Bu süreçte bizler de ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya çalışacağız. İnşallah belirlenen program çerçevesinde istenilen sonuca ulaşılabilir” dedi. 

Toplantıda istihdam ve işgücü verileri değerlendirildi, rakamlar üzerinden Denizli’nin potansiyeli masaya yatırıldı. Denizli’de 50’den fazla işçi çalıştıran 540 firma bulunduğu, bu firmaların toplamda 73 bin çalışanı olduğu kaydedildi.

Kaynak: Haber Merkezi