Karaciğer yağlanması dünya genelinde en sık görülen ve hızla yaygınlaşan kronik karaciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde de son yıllarda hızla artan obezite ve diyabet nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olarak öne çıkıyor.  Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, “Önlem alınmadığında ileri aşamada karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine neden olabilmektedir. Dünyada 2030 yılında siroz ve karaciğer naklinin en sık sebebi olması beklenmektedir” dedi ve bu sinsi hastalıktan korunmada ve tedavide kritik önem taşıyan 3 yöntemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Egekent Hastanesi, sporu ve sporcuyu desteklemeye devam ediyor Egekent Hastanesi, sporu ve sporcuyu desteklemeye devam ediyor

ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA SEBEBİYET VERİYOR

“Karaciğer yağlanması alkole bağlı ve alkol dışı nedenlerden kaynaklanabiliyor” diyen Yapalı, “Karaciğerde yüzde 5-10’dan fazla yağ birikimi olması sonucunda gelişiyor. Karaciğer yağlanmasının birden fazla hastalığın bir arada bulunduğu metabolik sendrom tablosunun bir parçası olarak da ortaya çıkabiliyor. Bu tablonun içinde obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, insülin direnci, kalp damar hastalıkları ve ürik asit yüksekliği yer almaktadır. Alkol kullanmayan bir kişide de, karaciğerde alkol hasarına benzer bir yağ birikimi tablosu yağlı karaciğer hastalığına yol açmaktadır. Ancak halihazırda metabolik sendrom bulguları olan kilolu bir bireyde alkol tüketim miktarı da hastalığın ilerlemesine önemli derecede neden olmaktadır” diye konuştu.

KARACİĞER YAĞLANMASINA KARŞI 3 ETKİLİ ÖNLEM!

Doç. Dr. Suna Yapalı, bu noktada 3 silahşoru şöyle açıklıyor: “Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ideal kilo ve ince bel çevresi”

Editör: Haber Merkezi