GÜNCEL

Instagram yasağına Denizli Barosu’ndan tepki

Denizli Barosu, 2 Ağustos’tan bu yana erişim engeli getirilen Instagram uygulamasına yönelik erişim kısıtlamasına tepki gösterdi. Barodan yapılan açıklamada, “Instagram’ı derhal erişime açarak yurttaşların Anayasal haklarını kullanmasına engel niteliğindeki bu hukuksuz uygulamaya son vermesini bekliyoruz” denildi.

Türkiye sosyal ağ Instagram’a erişim engelinde altıncı günü geride bıraktı. 58 milyon kullanıcısı bulunan platforma Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından engel getirilmişti. Denizli Barosu’ndan yapılan açıklamada erişim engeli uygulamasının hukuksuz olduğu belirtildi, uygulamanın herhangi bir yargı kararına dayanmadığının altı çizildi.

“KANUNA UYGUN DEĞİL”

Yapılan işlemin kanuna uygun olmadığı ifade edilen açıklamada, “Instagram, basın yayın organlarının haber akışını sağladığı, sayısız işletmenin satış reklam ve pazarlama faaliyeti gerçekleştirdiği bir platformdur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Instagram'ın katalog suçlarla ilgili gerekleri yerine getirmediğini belirtmişse de; hangi içeriklerin çıkarılmasını istendiği, bunlarla ilgili hangi savcılık veya mahkeme tarafından içerik çıkarılma kararı verildiği, bu kapsamda Instagram'a tebliğ edilen bir karar olup olmadığı kamuoyuna izah edilmelidir. Erişim engelleme sürecinin 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a uygun yürütülmediği anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

ANAYASAL HAKLAR HATILATILDI

Açıklamada, “Sürecin kanuna uygun yürütülmemesi, yurttaşların ifade ve haberleşme özgürlüğü, basına sansür getirdiğinden de basın özgürlüğü gibi Anayasal hakların yürütme organının kanundan kaynaklanmayan bir kararıyla engellenmesi sonucuna yol açacağından bu sonucu demokratik bir hukuk devletinde kabulü mümkün değildir. Öte yandan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneğine göre söz konusu erişim engelleme karının ekonomiye günlük 1,9 milyar lira zararı bulunmaktadır. Dolayısıyla mevcut tutumun demokratik değerleri örselediği ve ülke ekonomisi açısından kaygı verici olduğu unutulmamalıdır.  Kamusal makamlardan Instagram'a derhal erişimi açarak, yurttaşların anayasal haklarını kullanmasına engel niteliğindeki bu hukuksuz uygulamaya son vermesini bekliyoruz” denilerek tepki gösterildi.