GÜNCEL

İlk 5 madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi.

Yeni teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Bu kapsamda, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak. "Sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları da açık şekilde tanımlanacak.

HAYVAN BAKIMEVLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK

"Yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılmasıyla birlikte hayvan bakımevi tanımında da uyum değişikliği yapılacak. Yeni tanıma göre, hayvan bakımevleri "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak değiştirilecek. Bu sayede, bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi ilkesi de kabul edilecek.

YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ VE SORUMLULUKLARI ARTTIRILDI

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kuracak ve onların bakımlarını, tedavilerini sağlayacak. Ayrıca, bu bakımevlerinde barındırılan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. 

ÖTENAZİ KOŞULLARI BELİRLENDİ

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil edenlere, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunanlara Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki hükümler uygulanacak. Bu hükme göre, "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir."

BAKIMEVİ DIŞINDA HAYVAN BIRAKMAK YASAKLANDI

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi" ve "bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alındı. Bu düzenleme ile sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımevinde bakılması hükme bağlandı.