İhracatçılar enflasyona bağlı artan üretim maliyetlerine karşın, dolar kurunun uzun süre stabil kalması sebebiyle rekabet güçlerinin zayıfladığını ve kurdaki artışın devam etmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin ihracattaki en büyük lokomotif şehirlerinden olan Denizli’de çarklar her gün dönmeye devam etse de firmalar zor şartlar altında ihracat yapmaya devam ediyor. Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Bizim beklentimiz enflasyon oranında kurun artması. Çünkü giderlerin büyük kısmı Türk lirası” ifadelerini kullandı.
“İHRACATÇILAR ‘ZARARINA ÇALIŞIYORUZ’ DİYOR”
Enflasyonun yılbaşından bu yana yüzde 31 arttığını, döviz kurunun ise yüzde 12 değer kazandığını ifade eden Başkan Memişoğlu, “Hükümet enflasyonla mücadele kapsamında kuru kontrol etmeye çalışıyor. İhracatçılarda bu dönemde var gücüyle çalışmalarını sürdürüyor. Devletimiz ihracatçıya verilen yüzde 2 döviz dönüşüm desteğini yüzde 5’e çıkarırsa nefes aldırabilir. İhracat rakamlarına baktığımızda ilk 7 ayda geçen yıla göre yüzde 1.9’luk bir artış var. Tekstil sektöründe geçen seneye göre ilk 7 ayda da rakamlar düşmüş durumda. İhracatçılar karsız çalışıyor. Bazı sektörlerde arkadaşlarımız yılbaşından bu yana ‘zararına çalışıyoruz’ diyor. Buna rağmen ihracat yapmaya devam ediyorlar. ‘Para kazanıyor mu?’ derseniz durum biraz sıkıntılı” dedi.
“TL İLE KREDİ ALMAK AKIL KARI DEĞİL”
Sıkı para politikasını da değerlendiren Başkan Memişoğlu, yıl sonu hedefleri hakkında da bilgiler verdi. Memişoğlu, “Bu politika devam edecek. Piyasada bir daralma var. Şu anda TL ile kredi almak akıl karı değil. Onun içinde yatırımlar durmuş durumda. İhracatçılar Eximbank kredilerini kullanabiliyor ancak ne kadar müsaitse. Eximbank’ta kredi muslukları açık olsa bile kredi limiti doluysa iş tıkanıyor. Bu yıl ilk 3-4 ayda yaptığımız ihracatı sonraki 3-4 aylık süreçte geri verdik. Bu yıl için 2022 yılında yaptığımız 4.7 Milyar TL’yi arzu ediyorduk ancak şu anda 4.2-4.3 Milyar TL’yi bulabilirsek kendimizi başarılı olarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.