Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden olan Denizli’de çiftçilerin gözü açıklanacak olan rakamlara çevrildi. Geçtiğimiz hafta arpa hasadına başlanan Denizli’de fiyatların açıklanmaması çiftçilerin umudunu kırarken, Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, hububat fiyatlarının acilen açıklanması gerektiğini söyledi. “Çiftçiler dört gözle fiyatların açıklanmasını bekliyor” diyen Başkan Gemici, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Danışma Kurulu Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirilmişti. Biz orada tüm isteklerimizi ilettik ve aciliyetimizi bildirdik. Ancak şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmaması bizleri zor durumda bırakıyor” dedi.
“BUĞDAYIN MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞA YÜKSELDİ”
“Bizler Türkiye Ziraat Odaları Birliğine ekmeklik buğdayın maliyetinin 10 lira 87 kuruş olduğunu ilettik” diyen Başkan Gemici, “Bizim en alt talebimiz maliyetlerin üzerine en az yüzde 25 kar payı konulması. Bu da ekmeklik buğdayda 15 liraya dayanıyor. Makarnalık buğdayında bu hesaplara göre 17 lira bandında olması gerekiyor. Arpa fiyatı da maliyetlere göre 10 lira olmalı. Bunun altında açıklanacak olan rakamlar çiftçinin umutlarını kırar. Hasat dönemi de başladı, artık fiyatların açıklanması gerekiyor. Eğer ki fiyat düşük açıklanırsa bu kez de çiftçilerimiz tüccarın eline düşecek. Tüccarlara fırsat verilmemeli, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin uygun şartlarda ürünleri alması en hayırlısı olacak. Piyasa koşullarının altında açıklanacak olan fiyat çiftçiyi ezdirir. Çiftçiyi, emekçiyi ezdirmemeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“1 DEKARIN SULAMA MALİYETİ 585 LİRA”
Fiyatların yanı sıra sulamada da sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Başkan Gemici, “31 Mayıs’ta sulamada 1’inci taksitlerin son ödeme tarihi. Geçtiğimiz yıl sulamada yüzde 50 indirim yapılacağı açıklandı ancak 1 dekarın sulama maliyeti 585 lira. 6 Mayıs’ta da indirimli tarife olacak dediler fakat hala indirim kararı yok. Böyle giderse çiftçi tamamen batacak. Sulamada indirim gelmezse çok büyük zorluklar bizleri bekliyor. Hali hazırda kısıtlı sulama kararı var. Yağmur bekliyoruz. Açıkçası tüylerimiz diken diken. Afetsiz bir yağmur bekliyoruz. Pamuk, mısır, yulaf ve meyve grupları için çiftçiler sulama bekliyor. Sulamada fiyatlar arttı ancak girdi maliyetleri de arttı. Ancak destek primleri geçtiğimiz yılın rakamları sabit olarak kaldı. Sorunlar sadece sulama ve fiyatlarla bitmiyor” diye konuştu.
“YETKİLİLERE SONDAJLARA MÜSAADE EDİN DEDİK”
Sulama sorunları nedeniyle Devlet Su İşleri Müdürlüğüyle görüştüklerini ifade eden Başkan Gemici, “Sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. Yetkililere sondajlara müsaade edin dedik. Tarımsal üretim döneminde çiftçilere yardımcı olunması gerektiğini aktardık. Yağış rejimleri, küresel iklim değişiklikleri nedeniyle sorunlar dağ oldu, büyüdü. Böyle giderse tarım kesin bitecek. Halkımız dikim yapamaz ve tarlaları boş bırakmaya yönelir” şeklinde konuştu. Başkan Gemici ayrıca rekoltenin de beklentilerin altında olduğunu kaydederek, “Denizli merkezde Pamukkale ve Merkezefendi sınırları içinde arpada rekolte dekar başında 160 ila 200 kilo arasında değişiyor. Kıraç arazilerde beklenti çok yüksek değil ancak Tavas, Çivril, Çardak gibi ilçelerimizde yağmurla birlikte rekoltenin bir tık daha iyi olacağını bekliyoruz” dedi.