HER İŞİN UZMANINA DANIŞILMASI, “ENFLASYON MUHASEBESİ"

Enflasyon, ticaret ve üretimin ilerlemesindeki en büyük engellerden biridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de satılan ürünün yaklaşık değer ile yerine konulamaması, görünürde ortaya çıkan karlılık oranı ve buna bağlı olarak esnaf ve sanayicilerin ödemiş olduğu vergiler hem üreticinin hem de tüketicinin ekonimik krize girmesine sebep olmaktadır.
Son dönemlerde Mali Müşavirler olarak sosyal medya ve üst birliğimiz tarafından sıklıkla dile getirilen, fakat mükellefler ve işlemleri bir fiil yerine getirmeyen idare tarafından yeteri kadar dikkate alınmayan husus ise yaşanan bu enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yıllık değil üçer aylık oranda uygulanması ve Geçici Vergi dönemlerinde yansıtılmak istenmesidir. Bu yaptırım oldukça yanlış bir uygulamadır.
2024 Haziran sonu işlemlerini kapsayacak olan ve Ağustos döneminde bildirilmesi istenen 2024-2. Dönem Geçici Vergi ile birçok işletme sahibi ve esnaf; mal ya da hizmet satışı olmasa dahi Enflasyon Düzeltmesi işlemleri ile olmayan gelirinin üzerinden sanal kar elde etmiş olacak ve vergi ödeyecektir. İdare tarafından üçer aylık istenen Enfalsyon Düzeltme işlemleri yıllık olarak yapılmalı ve düzeltme sonucu oluşan Enflasyon Farkı vergi matrahına dahil edilmemelidir. Bu konudaki itiraz ve girişimler Mali Müşavirler camiasında olduğu gibi esas etkilenecek olan kısmın üst birlikleri olan Esnaf ve Ticaret Odaları tarafından da ivedilikle yapılmalıdır. Aksi takdirde uygulama ile birçok işletme sahibi hak etmediği şekilde vergilendirilecek ister istemez bunu tüketiciye yansıtmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla alım gücünde ki azalma vatandaşı dar boğaza sokmaya devam edecektir.
Esas üzerinde durulması gereken konu bence insan hayatının her alanında olduğu gibi ülkemizde de kanun, uygulama ya da yeni bir girişimin yaptırım haline getirilmeden önce gerçekten o işin uygulayıcılarından görüş alınmamasıdır. Kaanatim o dur ki; önemli bir konuda karar vermeden önce o işin uzmanından ve uygulayıcılarından görüş almak, daha sağlıklı sonuçlar almadaki baş aktördür. Böylelikle istenen hedefe daha kolay ulaşılacak ve bundan daha az kişi zarar görecektir. Sadece sonuç odaklı değil sürecin içersinde etkilenecek olan kişilerin durumları da dikkate alınarak ilerlenirse sağlıklı bir sonuca ulaşılır.
Meslek Camiamıza ve okurlarımıza Saygılarımla.


 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
 Zehra Nihal BOZAT